Ehh, gdyby nie epidemia koronawirusa, to w tym momencie byłabym na długo wyczekanym urlopie w Rzymie ?. Zamiast tego przerobiłam słynny włoski deser na… owsiankę ?. Dzielę się zatem z Wami kulinarną inspiracją na owsiankę z chia à la tiramisu. Jej wykonanie jest banalnie proste, ale ułożenie dwóch mas warstwami daje wrażenie, jakbyśmy mieli do czynienia z jakąś wykwintną potrawą.
Posiłki tego typu często polecam osobom, które mają problem z odzwyczajeniem się od słodyczy. Można w ten sposób zjeść pełnowartościowy posiłek i zaspokoić swoją chęć na deser. A co jak co, ale owsianka jest potrawą, która daje ogromne pole do popisu, jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego i zdrowego jednocześnie ?.
Składniki:
na 2 porcje
Jasna warstwa:
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400 g)
- ½ szklanki mleka 1,5% (125 g)
- 4 łyżki chia (40 g)
Ciemna warstwa:
- 100 g płatków owsianych górskich
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki erytrolu (20 g)
- 1 łyżka Amaretto (10 g)
Dodatkowo: 1 łyżeczka kakao (3 g)
Wykonanie:
- Jasna warstwa: Wymieszać jogurt z mlekiem i chia, zostawić na około 15 minut, ponownie zamieszać, po czym schować do lodówki do napęcznienia na około 8 godzin.
- Ciemna warstwa: Płatki zalać 200 ml wrzątku, dodać kawę i erytrol, wymieszać i zostawić do napęcznienia i wystudzenia na przynajmniej 15 minut. Potem wymieszać z Amaretto.
- W szklankach / pucharkach układać naprzemiennie warstwy ciemną i jasną. Posypać po wierzchu kakao. Tak przygotowana owsianka jest gotowa do jedzenia.
1 porcja dostarcza:






Skomentuj