II śniadanie / podwieczorek, Przepisy

Owsianka z chia à la tiramisu

Ehh, gdyby nie epidemia koronawirusa, to w tym momencie byłabym na długo wyczekanym urlopie w Rzymie 🤨. Zamiast tego przerobiłam słynny włoski deser na… owsiankę 🤭. Dzielę się zatem z Wami kulinarną inspiracją na owsiankę z chia à la tiramisu. Jej wykonanie jest banalnie proste, ale ułożenie dwóch mas warstwami daje wrażenie, jakbyśmy mieli do czynienia z jakąś wykwintną potrawą.

Posiłki tego typu często polecam osobom, które mają problem z odzwyczajeniem się od słodyczy. Można w ten sposób zjeść pełnowartościowy posiłek i zaspokoić swoją chęć na deser. A co jak co, ale owsianka jest potrawą, która daje ogromne pole do popisu, jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego i zdrowego jednocześnie 😊.

 

 

Składniki:

na 2 porcje

Jasna warstwa:

  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400 g)
  • ½ szklanki mleka 1,5% (125 g)
  • 4 łyżki chia (40 g)

Ciemna warstwa:

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki erytrolu (20 g)
  • 1 łyżka Amaretto (10 g)

Dodatkowo: 1 łyżeczka kakao (3 g)

 

Wykonanie:

  1. Jasna warstwa: Wymieszać jogurt z mlekiem i chia, zostawić na około 15 minut, ponownie zamieszać, po czym schować do lodówki do napęcznienia na około 8 godzin.
  2. Ciemna warstwa: Płatki zalać 200 ml wrzątku, dodać kawę i erytrol, wymieszać i zostawić do napęcznienia i wystudzenia na przynajmniej 15 minut. Potem wymieszać z Amaretto.
  3. W szklankach / pucharkach układać naprzemiennie warstwy ciemną i jasną. Posypać po wierzchu kakao. Tak przygotowana owsianka jest gotowa do jedzenia.

 

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Owsianka z chia à la tiramisu
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)