Sezon cukiniowy trwa w najlepsze, do czego by tu zatem wykorzystać to delikatne, zielone warzywo? Hmm, w sumie to jeszcze nigdy nie próbowałam przerobić jej na pastę do kanapek. Czemu by nie spróbować? Tadam, i oto jest pasta z cukinii i pestek dyni. Połącz zielone z zielonym i będzie dobrze ?. Kolorystycznie te dwa składniki pasują do siebie jak ulał, smakowo też. Chociaż pod względem smaku to akurat pestki dyni są mocniejszym akcentem. Ale cukinia choć delikatna, na tyle mocno dominuje ilościowo nad pestkami dyni, że skutecznie łagodzi ich charakterystyczny smak. I w ten sposób w jednym daniu spotkała się dynia z cukinią, co raczej nieczęsto się zdarza ?. Zapraszam na kanapki spod znaku „zielono mi”.
Składniki:
na 10 porcji tj. na 10 kanapek
- 1 duża cukinia (ok. 600 g)
- 100 g pestek dyni
- tymianek (u mnie suszony; świeży byłby jeszcze lepszy)
- około ½ łyżeczki soli
- 3-4 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
- Cukinię umyć i pokroić na ćwiartki i następnie na plasterki. Wrzucić na patelnię, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem aż cukinia puści sok. Następnie odkryć i dokładnie odparować wodę. Wystudzić.
- Pestki dyni zmielić np. w młynku na „piasek”. Cukinię zmiksować, wymieszać z pestkami dyni i przyprawami. Schować do lodówki na kilka godzin, żeby pasta zgęstniała i nabrała odpowiedniego smaku.
1 porcja dostarcza:






Skomentuj