obiad, Przepisy

Bakłażany z ciecierzycą w sosie pomidorowym po indyjsku z ryżem

Potrawa, która swoim smakiem i zapachem przywołuje wspomnienie lata oraz pozwala zmysłami przenieść się do odległych Indii wypełnionych aromatem korzennych przypraw. Przepis powstał całkiem spontanicznie, bo akurat na zakupach w moje łapki trafiły bakłażany, więc na szybko trzeba było „domyślić”, z czym te bakłażany przyrządzić. A że ja to ja, to nie obyło się bez pomidorów – bo coś mnie ciągnie w kierunku kuchni śródziemnomorskiej – ale żeby nie było tak śródziemnomorsko, to zdecydowałam się swoje kulinarne zamysły wysłać na wycieczkę do kolebki korzennych przypraw. A jak już były w tych rejonach, to do kompletu zgarnęły ryż i jeszcze dokooptowały sobie ciecierzycę, bo pamięć im podpowiedziała, że czeka już ugotowana i zamrożona. I w taki oto sposób powstał posiłek, który dostarcza nie tylko siły, ale i mnóstwa składników odżywczych i prozdrowotnych.

 

 

Składniki:

  • bakłażany
  • ugotowana ciecierzyca – jak ugotować pisałam np. ⇒ tutaj
  • pomidory świeże / z puszki
  • koncentrat pomidorowy
  • czosnek
  • brązowy ryż
  • przyprawy:
    • kurkuma
    • imbir
    • gałka muszkatołowa
    • cynamon
    • kumin
    • mielone nasiona kolendry
    • sól
  • opcjonalnie: czarnuszka do posypania albo coś na zielono 💚
  • olej rzepakowy

 

Wykonanie:

  1. Bakłażany pokroić w plastry, posolić i zostawić na około 20 minut aż wyraźnie puszczą sok. W tym czasie zabrać się za gotowanie ryżu i przygotowanie sosu pomidorowego.
  2. Ryż ugotować (około 30 minut) w lekko osolonej wodzie, dodając pod koniec gotowania kurkumę.
  3. Pomidory wrzucić na patelnię (świeże sparzyć, obrać ze skórki i pokroić) i dusić pod przykryciem aż zaczną się rozpadać.
  4. Plastry bakłażanów opłukać pod bieżącą wodą, lekko odcisnąć, można dodatkowo przetrzeć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę i dodać do pomidorów.
  5. Czosnek obrać i drobno posiekać, dorzucić do warzyw na patelni. Dodać również ugotowaną ciecierzycę. Wymieszać i dusić pod przykryciem aż bakłażany będą miękkie. Doprawić wymienionymi przyprawami z wyjątkiem kurkumy (chyba, że ktoś chce dodać kurkumę też do sosu 😉) – uważać z ilością soli, bo bakłażany mogą dać już wystarczającą słoność. Dodać także koncentrat pomidorowy do smaku.
  6. Na talerze wykładać ryż, na to sos warzywny, polać olejem na zimno, można posypać np. czarnuszką lub/i posiekaną natką pietruszki / kolendry.