Bakłażany z ciecierzycą, odpowiednio doprawionym sosem pomidorowym i ryżem to potrawa, która swoim smakiem i zapachem przywołuje wspomnienie lata oraz pozwala zmysłami przenieść się do odległych Indii wypełnionych aromatem korzennych przypraw. Przepis powstał całkiem spontanicznie, bo akurat na zakupach w moje łapki trafiły bakłażany, więc na szybko trzeba było „domyślić”, z czym te bakłażany przyrządzić. A że ja to ja, to nie obyło się bez pomidorów – bo coś mnie ciągnie w kierunku kuchni śródziemnomorskiej – ale żeby nie było tak śródziemnomorsko, to zdecydowałam się swoje kulinarne zamysły wysłać na wycieczkę do kolebki korzennych przypraw. A jak już były w tych rejonach, to do kompletu zgarnęły ryż i jeszcze dokooptowały sobie ciecierzycę, bo pamięć im podpowiedziała, że czeka już ugotowana i zamrożona. I w taki oto sposób powstał posiłek, który dostarcza nie tylko siły, ale i mnóstwa składników odżywczych i prozdrowotnych.
Składniki:
- bakłażany
- ugotowana ciecierzyca – jak ugotować pisałam np. ⇒ tutaj
- pomidory świeże / z puszki
- koncentrat pomidorowy
- czosnek
- brązowy ryż
- przyprawy:
- kurkuma
- imbir
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- kumin
- mielone nasiona kolendry
- sól
- opcjonalnie: czarnuszka do posypania albo coś na zielono ?
- olej rzepakowy
Wykonanie:
- Bakłażany pokroić w plastry, posolić i zostawić na około 20 minut aż wyraźnie puszczą sok. W tym czasie zabrać się za gotowanie ryżu i przygotowanie sosu pomidorowego.
- Ryż ugotować (około 30 minut) w lekko osolonej wodzie, dodając pod koniec gotowania kurkumę.
- Pomidory wrzucić na patelnię (świeże sparzyć, obrać ze skórki i pokroić) i dusić pod przykryciem aż zaczną się rozpadać.
- Plastry bakłażanów opłukać pod bieżącą wodą, lekko odcisnąć, można dodatkowo przetrzeć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę i dodać do pomidorów.
- Czosnek obrać i drobno posiekać, dorzucić do warzyw na patelni. Dodać również ugotowaną ciecierzycę. Wymieszać i dusić pod przykryciem aż bakłażany będą miękkie. Doprawić wymienionymi przyprawami z wyjątkiem kurkumy (chyba, że ktoś chce dodać kurkumę też do sosu ?) – uważać z ilością soli, bo bakłażany mogą dać już wystarczającą słoność. Dodać także koncentrat pomidorowy do smaku.
- Na talerze wykładać ryż, na to sos warzywny, polać olejem na zimno, można posypać np. czarnuszką lub/i posiekaną natką pietruszki / kolendry.
Skomentuj