Zupa ekspresowa – bo szybko się robi i szybko znika z garnka. Lekka, ale sycąca, gęsta od warzyw. Jedna z bardzo wielu możliwości wykorzystania cukinii.
 |
Prażenie nadaje pestkom słonecznika bardzo atrakcyjny smak, ale niszczy cenne kwasy tłuszczowe – dlatego stosować z umiarem |
Składniki:
- cukinia
- marchewka
- cebula (niedużo, żeby nie zdominowała smaku zupy)
- kawałek pora (opcjonalnie)
- kawałek selera (opcjonalnie)
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- pestki słonecznika (opcjonalnie)
- natka pietruszki albo tymianek (opcjonalnie)
 |
Z 1,3 kg cukinii i dodatku innych warzyw wychodzi 6-7 porcji zupy |
Wykonanie:
- Marchewkę obrać, pokroić (najlepiej w cienkie talarki – szybciej się ugotuje). Selera również obrać i pokroić. Zalać je niewielką ilością wody (lepiej początkowo użyć za mało wody i potem jej dolać, bo odlać się już nie da). Gotować około 10 minut.
- W tym czasie cukinię i pora umyć i pokroić. Cebulę obrać, drobno posiekać i mocno zrumienić na niewielkiej ilości oleju (1 łyżeczka na 1 małą cebulę). Radzę nie używać dużej ilości cebuli, ponieważ ma ona bardzo intensywny smak i łatwo może zdominować delikatną cukinię.
- Gdy marchewka i seler się podgotują, dorzucić cukinię i pora, i ewentualnie dolać wody, ale tyle, żeby cukinia lekko wystawała nad jej powierzchnię. Gotować aż zmięknie – około 10 minut.
- Dorzucić zrumienioną cebulę i wszystko razem zmiksować. Doprawić do smaku solą (nie za dużo) i pieprzem.
- Podać np. z posiekaną natką pietruszki i zrumienionymi pestkami słonecznika
|
 |
Jeżeli zostanie zupy na następny dzień, można dodać do niej tymianek – jako fajne urozmaicenie – zupa nabiera innego charakteru.
Skomentuj