Idealny sorbet według moich „standardów” powinien składać się jedynie z owoców. Bez cukru, bez syropu glukozowo-fruktozowego, zagęstników, stabilizatorów itp. 100% owoców, a nie 50% czy jeszcze mniej – bo owoce same w sobie „robią” konsystencję i cały smak, jaki sorbetowi jest potrzebny. Ale takich sorbetów w sklepach ze świecą szukać – no może lepiej nie ze świecą, bo zawartość sklepowych lodówek by się rozpuściła ?. Czekajcie, po co ich szukać, jak można zrobić samemu? Łaski bez, czy ja dużo wymagam chcąc sorbet z minimalną ilością składników?? Dlatego dzisiejszy przepis będzie naprawdę łopatologiczny, można go skrócić do 2 słów: „zamrozić” i „zblendować”. Zatrzymam się przy tym drugim – czym zmiksować zamrożone owoce na gładką masę? Same banany da się zmiksować ręcznym blenderem (jak w przepisie na lody bananowe), ale inne owoce są jednak twardsze po zamrożeniu i myślę, że bez blendera kielichowego się nie obejdzie. Ja użyłam blendera kielichowego naprawdę dużej mocy i ciężko mi powiedzieć, jaka minimalnie moc jest konieczna. Najlepiej przeczytać w instrukcji, czy producent sprzętu przewiduje możliwość robienia w nim sorbetów.
Co dałam do tego sorbetu? Po pierwsze owoce bardzo na czasie czyli truskawki, do tego dojrzałego banana, który nadaje delikatniejszą jakby puszystą konsystencję i jeszcze do tego zamrożoną czerwoną herbatę, która nadaje całości ciekawego posmaku. Co prawda miało być super-prosto, a tu AŻ 3 składniki!? No, cóż jak mogę sobie zrobić co mi się żyw nie podoba, to idę na całość ?.
Składniki:
na 2 spore porcje
- 1 dojrzały banan (120 g)
- 300 g truskawek (około 2 szklanki)
- 1 łyżeczka czerwonej herbaty – ja użyłam herbaty Pu-erh o smaku jeżynowo-truskawkowym
Wykonanie:
- Herbatę zaparzyć w około 100 ml wody. Wystudzić, przelać do foremek na kostki lodu i zamrozić.
- Banana obrać, pokroić na plasterki i zamrozić. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić układając w 1 warstwie np. na tacy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zamrożone składniki zmiksować w blenderze kielichowym dużej mocy, najlepiej zacząć od kostek lodu, a następnie dorzucić owoce. W razie potrzeby przed podaniem dodatkowo włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny.
Porównanie wartości odżywczych dla 1 porcji sklepowego sorbetu truskawkowego i sorbetu z tego przepisu:
Produkt | Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] |
Truskawkowy sorbet ze sklepu (porcja 260 g) | 290 | 1,0 | 0,8 | 66,6 g (w tym ok. 50 g cukru dodanego!) | 2,6 |
„Mój” sorbet truskawkowo-bananowy (porcja 260 g) | 100 | 1,7 | 0,8 | 24,9 | 3,7 |
Skomentuj