- ryż pełnoziarnisty / brązowy
- jabłko
- mleko
- rodzynki
- orzechy laskowe
- cynamon
- Ryż ugotować (bez dodatku soli) – pełnoziarnisty 10-15 minut, brązowy ok. 30 minut. Można go ugotować w wodzie lub na mleku.
Albo wykorzystać wcześniej ugotowany. Jeżeli chcemy potrawę na ciepło – podgrzać mleko. - Rodzynki opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć w niewielkiej ilości wrzątku. Orzechy posiekać.
- Jabłko umyć, przekroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne, ale nie obierać. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Zmiksować ryż i jabłko z mlekiem. Dodać cynamon i rodzynki wraz z wodą, w której się moczyły (szkoda odlewać składniki odżywcze, które przechodzą do wody podczas moczenia) i wymieszać.
- Przełożyć do szklanek / miseczek itp. Posypać na wierzchu orzechami.
Skomentuj