Mawia się, że potrzeba jest matką wynalazków. Tak było w tym wypadku, ponieważ szukałam zastosowania dla pełnoziarnistego ryżu, który został z obiadu, a chciałam go wykorzystać na śniadanie. Dlaczego koniecznie na śniadanie? Hmmm, jakby się zastanowić, to nie wiem – po prostu żaden inny posiłek mi nie pasował. Na śniadanie zazwyczaj jadam jogurt z musli albo owsiankę, więc chciałam, żeby to było coś w tym stylu. Ryż dobrze komponuje się z jabłkiem, zaś jabłko z cynamonem, rodzynkami i orzechami. Czyli bardzo klasyczne połączenie w niestandardowym wydaniu, ponieważ zmiksowane. Można jeść na ciepło i na zimno. Na śniadanie. drugie śniadanie, podwieczorek, kolację czy po prostu na deser. Bardziej płynne albo bardziej gęste. Zmiksowane na gładko albo z pozostawionymi grudkami. Można jeść w domu albo ze sobą zabrać. Można wykorzystać ryż z obiadu albo ugotować świeży. Można użyć mleka roślinnego. Można zastosować inne dodatki. I tak dalej. Potrawa uniwersalna – co kto lubi.
Składniki:
- ryż pełnoziarnisty / brązowy
- jabłko
- mleko
- rodzynki
- orzechy laskowe
- cynamon
Wykonanie:
- Ryż ugotować (bez dodatku soli) – pełnoziarnisty 10-15 minut, brązowy ok. 30 minut. Można go ugotować w wodzie lub na mleku.
Albo wykorzystać wcześniej ugotowany. Jeżeli chcemy potrawę na ciepło – podgrzać mleko. - Rodzynki opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć w niewielkiej ilości wrzątku. Orzechy posiekać.
- Jabłko umyć, przekroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne, ale nie obierać. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Zmiksować ryż i jabłko z mlekiem. Dodać cynamon i rodzynki wraz z wodą, w której się moczyły (szkoda odlewać składniki odżywcze, które przechodzą do wody podczas moczenia) i wymieszać.
- Przełożyć do szklanek / miseczek itp. Posypać na wierzchu orzechami.


Skomentuj