lunchbox, obiad, Przepisy

Pęczotto z cukinią, groszkiem, miętą i szałwią

Jak na polską jesień przystało, pogoda nas nie rozpieszcza, za oknami szaro, buro i ponuro. Dlatego mam propozycję na jednogarnkowe danie z różnymi zielonymi składnikami. Lekkie, ale sycące kaszotto z wykorzystaniem pęczaku, ze optymistycznie zielonym groszkiem, cukinią – bo wkrótce sezon się skończy, więc warto jeszcze ją wykorzystać, z odświeżającą nutą mięty i lekką goryczką szałwii. Ciekawe połączenie prostych składników i obiad gotowy. Smacznego!

 

 

 

Składniki:

  • kasza pęczak
  • cebula
  • czosnek
  • cukinia
  • zielony groszek (mrożony)
  • mięta
  • szałwia
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • migdały
  • olej rzepakowy

 

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, wlać trochę wody i dusić pod przykryciem około 5 minut. Dorzucić kaszę, w razie potrzeby dolać więcej wody, wymieszać. Dusić pod przykryciem około 15 minut od czasu do czasu mieszając i stopniowo dolewając wodę.
  2. W międzyczasie cukinię umyć i zetrzeć na grubej tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę albo drobno posiekać. Migdały posiekać.
  3. Do prawie gotowej kaszy dodać cukinię i czosnek, wymieszać i dusić dalej około 5 minut. Następnie dorzucić zamrożony groszek i przyprawy (miętę, szałwię, sól, pieprz i płatki drożdżowe) i dusić około 3 minut aż groszek się rozmrozi.
  4. Wyłożyć na talerze, polać olejem i posypać migdałami.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pęczotto z cukinią, groszkiem, miętą i szałwią
Autor:
Opublikowano: