deser, II śniadanie / podwieczorek, Przepisy

Muffinki gruszkowe z suszoną żurawiną i kardamonem

Te muffinki udowadniają, że prosto można połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli są i pyszne i zdrowe. Gruszki, suszona żurawina i kardamon tworzą cudowne trio – myślę, że w okresie jesienno-zimowym takie smaki szczególnie przypadają do gustu. Mnie na pewno. Do tego same muffinki robi się ekspresowo, nie potrzeba brudzić dużej ilości naczyń, nie trzeba też mieć blendera czy miksera. A efekty smakowe wspaniałe, mmm. Muffinki są chrupiące z zewnątrz, a miękkie i wilgotne w środku. Dzięki temu dłużej zachowują świeżość i są tak samo smaczne nawet przez kilka dni. Idealnie sprawdzają się jako drugie śniadanie np. na uczelni. Jedyny minus ich wilgotności jest taki, że ciężko wyczuć moment końca pieczenia, bo wyciągnięcie z nich suchego patyczka graniczy z cudem – no chyba, że z węgielków 😉
Składniki:
na 12 muffinek

Suche składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (200 g)
  • ½ szklanki otrębów pszennych (20 g)
  • 60 g cukru 
    • w zdrowszej wersji: 60 g ksylitolu 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta kardamonu
Mokre składniki:
  • ½ szklanki mleka (125 g)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (40 g)
  • 1 jajko (50 g)
  • 2 gruszki (450 g)
Dodatkowo: 120 g suszonej żurawiny


Wykonanie:
  1. Nastawić piekarnik na 180°C.
  2. Gruszki umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  3. W jednej (większej) misce dokładnie wymieszać suche składniki.
  4. W drugiej (mniejszej) misce dokładnie wymieszać mokre składniki.
  5. Przelać mokre składniki do suchych, wymieszać z grubsza łyżką, dodać żurawinę, ponownie zamieszać tylko do połączenia składników.
  6. Przełożyć do foremek. Polecam silikonowe, ponieważ do papierowych papilotek muffinki będą przywierać. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut.

1 muffinka (z użyciem mleka krowiego 2% tłuszczu i cukru) dostarcza: