Muffinki gruszkowe z suszoną żurawiną i kardamonem
na 12 muffinek
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (200 g)
- ½ szklanki otrębów pszennych (20 g)
- 60 g cukru
- w zdrowszej wersji: 60 g ksylitolu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta kardamonu
- ½ szklanki mleka (125 g)
- 4 łyżki oleju rzepakowego (40 g)
- 1 jajko (50 g)
- 2 gruszki (450 g)
- Nastawić piekarnik na 180°C.
- Gruszki umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- W jednej (większej) misce dokładnie wymieszać suche składniki.
- W drugiej (mniejszej) misce dokładnie wymieszać mokre składniki.
- Przelać mokre składniki do suchych, wymieszać z grubsza łyżką, dodać żurawinę, ponownie zamieszać tylko do połączenia składników.
- Przełożyć do foremek. Polecam silikonowe, ponieważ do papierowych papilotek muffinki będą przywierać. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut.
1 muffinka (z użyciem mleka krowiego 2% tłuszczu i cukru) dostarcza:
Ciekawe połączenie smakowe 🙂
Tyle pomysłowych przepisów, gratuluję wyobraźn i inwencji twórczej, będę wpadała tutaj pewnie często :)) Zdrowych i Radosnych Świąt!
Bardzo serdecznie dziękuję!! Zapraszam, kiedy tylko zechcesz 🙂 Życzę cudownych świąt pełnych rodzinnego ciepła, spokoju i odpoczynku.