Dzisiejszy przepis to bardziej pokazanie, jak można wykorzystać pastę z poprzedniego przepisu, poza użyciem jej do smarowania kanapek. Ta pasta genialnie harmonizuje z ciemną kaszą gryczaną, więc mając w lodówce gotową pastę wystarczy parę chwil, żeby zamienić ją w pyszny i szybki obiad. Świetnie nadaje się także do zjedzenia na zimno np. w pracy czy na uczelni. Oczywiście można użyć innej kaszy, dodać np. ugotowane strączki jako dodatkowe źródło białka. Polecam nie poprzestawać na warzywach wchodzących w skład pasty, tylko przygotować jeszcze jakieś jako dodatek albo zrobić ulubioną surówkę.
Składniki:
- kasza gryczana prażona
- pasta paprykowo-marchewkowa
- dowolne warzywa gotowane, duszone albo na surowo – u mnie duszona cukinia
Wykonanie:
- Kaszę ugotować (około 15 minut), na patelni wymieszać z pastą, dolać wody w razie potrzeby i podgrzać.
- Podawać z dowolnymi warzywami. Można dodać też np. gotowaną ciecierzycę.
Skomentuj