II śniadanie / podwieczorek, Przepisy

Karobowy pudding chia z gruszką

W poprzednim wpisie było o chia (konkretnie o podobieństwach i różnicach między chia a siemieniem lnianym), więc idąc za ciosem będzie dalej o chia, tym razem w praktyce, czyli w formie przepisu. Jak to fajnie, że puddingi z wykorzystaniem szałwii hiszpańskiej można robić w tak wielu różnych kombinacjach smakowych! Było już ich kilka, ale myślę, że więcej nie zaszkodzi 😋. Moja najnowsza wersja smakowa to karob + gruszka, dodatkowo wzbogacone świetnie komponującym się z gruszką kardamonem. Jest pysznie, słodko, owocowo i karobowo (to takie tam określenie od „karobu” 😊). Smacznego!

 

 

Składniki:

na 2 duże albo 3 mniejsze porcje

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml mleka
  • 6 łyżek chia (60 g)
  • 4 łyżki karobu (40 g)
  • 2 łyżki erytrolu (20 g)
  • 2 dojrzałe gruszki (około 300 g)
  • mielony kardamon

 

Wykonanie:

  1. Dokładnie wymieszać jogurt, mleko, chia, karob i erytrol, zostawić na około 15 minut, ponownie wymieszać i wstawić do lodówki na parę godzin, żeby nasionka chia napęczniały.
  2. Gruszki umyć, obrać i zmiksować na mus albo zetrzeć na małych oczkach tarki na „papkę”. Wymieszać z mielonym kardamonem.
  3. Pudding przełożyć do naczynek, na wierzch położyć mus gruszkowy.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Karobowy pudding chia z gruszką
Autor:
Opublikowano: