W poprzednim wpisie było o chia (konkretnie o podobieństwach i różnicach między chia a siemieniem lnianym), więc idąc za ciosem będzie dalej o chia, tym razem w praktyce, czyli w formie przepisu. Jak to fajnie, że puddingi z wykorzystaniem szałwii hiszpańskiej można robić w tak wielu różnych kombinacjach smakowych! Było już ich kilka, ale myślę, że więcej nie zaszkodzi ?. Moja najnowsza wersja smakowa to karob + gruszka, dodatkowo wzbogacone świetnie komponującym się z gruszką kardamonem. Jest pysznie, słodko, owocowo i karobowo (to takie tam określenie od „karobu” ?). Smacznego!
Składniki:
na 2 duże albo 3 mniejsze porcje
- 250 g jogurtu naturalnego
- 200 ml mleka
- 6 łyżek chia (60 g)
- 4 łyżki karobu (40 g)
- 2 łyżki erytrolu (20 g)
- 2 dojrzałe gruszki (około 300 g)
- mielony kardamon
Wykonanie:
- Dokładnie wymieszać jogurt, mleko, chia, karob i erytrol, zostawić na około 15 minut, ponownie wymieszać i wstawić do lodówki na parę godzin, żeby nasionka chia napęczniały.
- Gruszki umyć, obrać i zmiksować na mus albo zetrzeć na małych oczkach tarki na „papkę”. Wymieszać z mielonym kardamonem.
- Pudding przełożyć do naczynek, na wierzch położyć mus gruszkowy.

Skomentuj