Były pierwsze urodziny bloga, było też i ciasto. Teraz pora na przepis na to ciasto, chociaż to nie tort. To przepyszne ciasto marchewkowe, które robi się bez włączania piekarnika! Wpakowałam do niego same zdrowe składniki. Jak ktoś nie wierzy, że da się zdrowo i smacznie, to niech zrobi i przekona się sam! Ciasto jest wyśmienite, słodkie, choć bez grama białego cukru, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych, β-karotenu, kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika. Jest wilgotne, zbite i bardzo sycące. Mniamniuśne! ♥
Po przepis na to ciasto w wersji bezglutenowej i wegańskiej zapraszam ⇒ tutaj
Składniki:
na 6-8 kawałków
- 300 g słodkiej marchewki (około 4 średnie marchewki; 2 pełne szklanki startej)
- 1 szklanka rodzynek (140 g)
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich (165 g)
- 3 łyżki otrębów pszennych (12 g)
- 3 łyżki siemienia lnianego (30 g)
- 1 garść orzechów włoskich (30 g)
- przyprawy:
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 opakowanie serka naturalnego – polecam serek Bieluch lekki albo jogurt typu greckiego 2% tłuszczu (150 g)
Wykonanie:
- Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą i zalać wrzątkiem. W czasie kiedy się moczą, przygotować pozostałe składniki.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
- Zmielić 1 szklankę płatków i siemię lniane.
- Orzechy posiekać. Można zostawić część do dekoracji.
- Naczynie (u mnie o wymiarach 13 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Odsączyć rodzynki zostawiając wodę i zmiksować je z 4 łyżkami wody z moczenia.
- Wymieszać najpierw z przyprawami, potem z marchewką, następnie z płatkami (zmielonymi i niezmielonymi) i otrębami, a na końcu z orzechami i siemieniem.
- Masę wyłożyć do naczynia dokładnie uklepując. Wstawić do lodówki na kilka godzin – ja zostawiłam na noc.
- Na cieście rozsmarować serek. Można udekorować orzechami czy posypać dodatkowo cynamonem. Pycha!






Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
W takim razie polecam wypróbować ten przepis. Z takim ciastem nie tylko poranek jest lepszy! 😉
Świetny pomysł! Muszę zapamiętać, że wcale nie trzeba piec marchewkowego:)
świetny pomysł!
Dziękuję!
Dziękuję!
Ciekawe 🙂 Ciasto marchewkowe pieczone uwielbiam. Twoja wersja mnie zaintrygowała 🙂
Zachęcam do wypróbowania!
A da się jakoś zastąpić platki owsiane i otręby? Tak, żeby było bezglutenowo? 🙂
Moje ulubione ciasto marchewkowe, a do tego prosze i szybkie ??
Jeżeli tolerujesz, to możesz użyć certyfikowanych bezglutenowych płatków owsianych i dać 3 łyżki więcej, a zrezygnować z otrębów. Można też spróbować użyć ekspandowany amarantus, ale nie ręczę za efekt 🙂
Bardzo się cieszę!
Pięknie wygląda i pewnie pysznie smakuje, a do tego nie wymaga pieczenia – muszę spróbować 🙂
Dziękuję za miłe słowa i polecam!
Zrobiłam je wczoraj, było przepyszne 🙂 zdziwiło mnie jak dobrze się je kroi, nie rozlatywało się. Dziękuję Ci bardzo za ten przepis, dokładnie tego mi potrzeba żeby już nigdy więcej nie oglądać się za niezdrowymi łakociami z supermarketu.
Cieszę się niezmiernie! Dziękuję za tak miłe słowa, to naprawdę najmilszy komentarz, jaki dostałam od początku blogowania 🙂
Pozdrawiam gorąco!
Rewelacja:) Bez pieczenia i faktycznie wszystkie składniki to samo zdrowie! W weekend robię to cudo:) Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, czekam na opinię 🙂 Również pozdrawiam!
Ten komentarz został usunięty przez autora.