Jak do tej pory przepis na ciasto marchewkowe bez pieczenia jest najbardziej popularnym wpisem na blogu. Skoro tak się podoba, postanowiłam zrobić go w wersji bezglutenowej, a do tego jeszcze wegańskiej, żeby móc zaspokoić wszelkie możliwe potrzeby. Dodatkowo nadałam ciastu formę babeczek oraz część zrobiłam w pudełku na wynos – po to, żeby pokazać, na jak różne sposoby można wykorzystać jeden przepis. Plus oczywiście można zrobić miszmasz – ciasto bezglutenowe i nie-wegańskie czy ciasto glutenowe i wegańskie.
W tym przepisie użyłam płatków jaglanych błyskawicznych, które można zmielić w młynku lub blenderze, a serek z mleka krowiego zastąpiłam serkiem z orzechów nerkowca. Dla urozmaicenia smaku dodałam również startą skórkę z pomarańczy. Mmm, ciacho słodziutkie od rodzynek, super-zdrowe, bogate w wartości odżywcze i pełne superfoods!
Składniki:
na 8 kawałków albo 4 babeczki
- 300 g słodkiej marchewki (około 4 średnie marchewki; 2 pełne szklanki startej)
- 1 szklanka rodzynek (140 g)
- 1,5 szklanki płatków jaglanych błyskawicznych (165 g)
- 2 łyżki siemienia lnianego (20 g)
- 1 garść orzechów włoskich (30 g)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez cukru i mąki w składzie)
- albo przyprawy jak w ⇒ tym przepisie
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 60 g nerkowców
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
- Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą i zalać wrzątkiem. W czasie kiedy się moczą, przygotować pozostałe składniki.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
- Zmielić płatki i siemię lniane.
- Orzechy posiekać. Można zostawić część do dekoracji.
- Pomarańczę sparzyć i zetrzeć skórkę.
- Naczynie (o wymiarach 13 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- albo: 4 kokilki (o objętości 200 ml) wyłożyć folią spożywczą.
- Odsączyć rodzynki zostawiając wodę i zmiksować je z 8 łyżkami wody z moczenia.
- Wymieszać najpierw z przyprawą, potem z marchewką i skórką z pomarańczy, następnie ze zmielonymi płatkami, a na końcu z orzechami i siemieniem.
- Masę wyłożyć do naczynia (albo kokilek) dokładnie uklepując. Wstawić do lodówki na kilka godzin – ja zostawiłam na noc. Nerkowce zalać wodą i zostawić do namoczenia na taki sam czas.
- Nerkowce zmiksować na serek z sokiem z cytryny i wodą, w której się moczyły (około 2-3 łyżki) do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłożyć na ciasto. Można udekorować orzechami czy posypać dodatkowo cynamonem.



Wspaniałe ciacho, z chęcią bym teraz zjadła kawałek 🙂