Zupa-krem z kalarepki 1

Zupa-krem z kalarepy

Kalarepka jest świetna do chrupania na surowo i do tej pory przede wszystkim jadłam ją w takiej postaci, ewentualnie jako element zupy jarzynowej. Ale pomyślałam sobie, że ma ona znacznie większy potencjał. A że dodatkowo szukałam czegoś, co będzie szybkie, to mój wybór padł na zupę-krem. Postanowiłam nie dodawać praktycznie nic poza kalarepą, żeby nie zdominowało jej delikatnego smaku. Może ktoś ma jakieś pomysły, czym urozmaicić taką zupę, żeby podkreślić smak kalarepy, ale go nie zdominować?

Na razie wersja bardzo naturalna. Ale może czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze?

 

Do dekoracji użyłam listków kalarepy.

 

Składniki:

  • kalarepa
  • seler (niewiele; opcjonalnie)
  • sól
  • olej rzepakowy

 

Wykonanie:

  1. Warzywa umyć, obrać, pokroić.
  2. Włożyć do garnka, zalać wodą, tak, żeby lekko wystawały.
  3. Gotować aż będą miękkie. Zmiksować dolewając w razie potrzeby wody. Doprawić do smaku odrobiną soli.
  4. Na talerzu polać zupę olejem rzepakowym.
Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Zupa-krem z kalarepy
Autor:
Opublikowano:

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.