Tzatziki 1

Tzatziki

Lato w pełni, sezon grillowy w pełni, a do grilla dobrze pasują tzatziki. Ja mam jednak swoje ulubione zastosowanie dla tego słynnego greckiego sosu – jako dodatek do placków z cukinii. W tzatzikach lubię ich orzeźwiający smak – połączenie lekko kwaskowatego, gęstego jogurtu ze świeżością ogórka i ostrością czosnku. Ja jeszcze obowiązkowo dodaję sporo świeżego kopru. Pycha, a na upały jak znalazł! Nie dziwota, że Grecy wymyślili ten sos, bo w końcu mają u siebie wysokie temperatury ?.

Podstawą tradycyjnych tzatzików powinien być co prawda jogurt grecki, ale osobiście używam po prostu gęstego jogurtu.

 

 

Składniki:

na około 1 szklankę gotowego sosu

  • 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (150 g)
  • 1 duży ogórek wężowy (200 g)
  • 1-2 ząbki czosnku (5-10 g)
  • ½ pęczka koperku (10 g)

 

Wykonanie:

  1. Ogórka umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Bardzo dokładnie odsączyć (na przykład odcisnąć na sicie).
  2. Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać i rozetrzeć. Ilość czosnku dobrać do swoich preferencji ostrości ?.
  3. Koperek umyć i pokroić.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić przez przynajmniej godzinę w lodówce.
Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Tzatziki
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.