Lato w pełni, sezon grillowy w pełni, a do grilla dobrze pasują tzatziki. Ja mam jednak swoje ulubione zastosowanie dla tego słynnego greckiego sosu – jako dodatek do placków z cukinii. W tzatzikach lubię ich orzeźwiający smak – połączenie lekko kwaskowatego, gęstego jogurtu ze świeżością ogórka i ostrością czosnku. Ja jeszcze obowiązkowo dodaję sporo świeżego kopru. Pycha, a na upały jak znalazł! Nie dziwota, że Grecy wymyślili ten sos, bo w końcu mają u siebie wysokie temperatury ?.
Podstawą tradycyjnych tzatzików powinien być co prawda jogurt grecki, ale osobiście używam po prostu gęstego jogurtu.
Składniki:
na około 1 szklankę gotowego sosu
- 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (150 g)
- 1 duży ogórek wężowy (200 g)
- 1-2 ząbki czosnku (5-10 g)
- ½ pęczka koperku (10 g)
Wykonanie:
- Ogórka umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Bardzo dokładnie odsączyć (na przykład odcisnąć na sicie).
- Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać i rozetrzeć. Ilość czosnku dobrać do swoich preferencji ostrości ?.
- Koperek umyć i pokroić.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić przez przynajmniej godzinę w lodówce.






Skomentuj