obiad, Przepisy

Pełnoziarniste placki z cukinii

Zgodnie z zapowiedzią przedstawiam dodatek do tzatzików, a właściwie coś, do czego tzatziki są świetnym dodatkiem – lekkie pełnoziarniste placuszki z cukinii. Polecam jako obiad na upalne dni. Co prawda stanie nad patelnią nie jest wymarzonym zajęciem, gdy żar leje się z nieba, ale zawsze można zrobić duże placki na całą patelnię. A takie placuszki z dodatkiem dużej ilości schłodzonych tzatzików smakują naprawdę orzeźwiająco.

Oczywiście można je zjeść z innymi dodatkami. To tylko moja propozycja. Ale gorąco polecam spróbować!

 

 

Składniki:

na około 16 małych placków albo 2 duże

  • 400 g cukinii
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki otrębów pszennych (8 g)
  • ⅓ łyżeczki soli (2 g)
  • pieprz
  • odrobina oleju rzepakowego do posmarowania patelni

 

Wykonanie:

  1. Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać z solą i zostawić na około 30 minut.
  2. Odlać sok, który wypłynął z cukinii. Dodać mąkę, otręby, trochę pieprzu do smaku i dokładnie wymieszać. Masa powinna być bardzo gęsta. Może być potrzebne użycie mniejszej bądź większej ilości mąki niż podałam.
  3. Masę odstawić na około 15 minut.
  4. Patelnię z nieprzywierającą powłoką posmarować odrobiną oleju przed rozpoczęciem smażenia. Nakładać masę na rozgrzaną patelnię, smażyć pod przykryciem aż placki się zetną i dopiero odwracać na drugą stronę.
  5. Podawać na przykład z tzatzikami (do takiej ilości placków potrzeba około 1,5 porcji tzatzików z podanego przeze mnie przepisu). Pycha!