Samodzielnie zrobiony serek homogenizowany z tofu (albo ze „zwykłego” twarogu) – czemu nie?
No ale to brzmi skomplikowanie… W końcu „homogenizowany” – to chyba jakiś specjalistyczny sprzęt trzeba mieć? W warunkach przemysłowych – owszem, ale w warunkach domowych wystarczy zwykły blender. Homogenizacja polega na zrobieniu idealnie gładkiej i jednolitej masy. W naszym przypadku będzie to po prostu dokładne zmiksowanie składników. Efekt smakowy identyczny jak w przypadku produktu sklepowego – pardon, nawet lepszy, bo możemy sobie zrobić serek, który zawiera naprawdę dużo owoców, a nie syrop glukozowo-fruktozowy, aromat i barwnik. Ja zrobiłam serek, który zawiera połowę – tak, 50% – owoców! Serek ze sklepu tych owoców ma w sobie około 3-6%. Czyli owocowy jest właściwie tylko z nazwy. Za to innych wcale niepotrzebnych składników jest cała litania…
W tym przepisie wykorzystałam akurat tofu, żeby serek był w 100% roślinny, ale robiłam też z wykorzystaniem twarogu – obie wersje przepyszne! Blendujmy na zdrowie! ?
Składniki:
na 2 porcje
- kostka 200 g tofu naturalnego
- 200 g truskawek
- opcjonalnie: odrobina aromatu waniliowego, erytrol/ksylitol jak ktoś koniecznie musi mieć bardziej słodki serek
Wykonanie:
- Truskawki umyć i odszypułkować.
- Zmiksować razem z tofu na gładką masę.
- Żeby charakterystyczny posmak tofu stał się niewyczuwalny, zostawić na około 30 minut (można w tym czasie porobić zdjęcia ? hehe, mały żarcik…).
Skomentuj