II śniadanie / podwieczorek, Przepisy

Truskawkowy serek homogenizowany z tofu

Samodzielnie zrobiony serek homogenizowany z tofu (albo ze „zwykłego” twarogu) – czemu nie?

No ale to brzmi skomplikowanie… W końcu „homogenizowany” – to chyba jakiś specjalistyczny sprzęt trzeba mieć? W warunkach przemysłowych – owszem, ale w warunkach domowych wystarczy zwykły blender. Homogenizacja polega na zrobieniu idealnie gładkiej i jednolitej masy. W naszym przypadku będzie to po prostu dokładne zmiksowanie składników. Efekt smakowy identyczny jak w przypadku produktu sklepowego – pardon, nawet lepszy, bo możemy sobie zrobić serek, który zawiera naprawdę dużo owoców, a nie syrop glukozowo-fruktozowy, aromat i barwnik. Ja zrobiłam serek, który zawiera połowę – tak, 50% – owoców! Serek ze sklepu tych owoców ma w sobie około 3-6%. Czyli owocowy jest właściwie tylko z nazwy. Za to innych wcale niepotrzebnych składników jest cała litania…

W tym przepisie wykorzystałam akurat tofu, żeby serek był w 100% roślinny, ale robiłam też z wykorzystaniem twarogu – obie wersje przepyszne! Blendujmy na zdrowie! 😊

 

 

Składniki:

na 2 porcje

  • kostka 200 g tofu naturalnego
  • 200 g truskawek
  • opcjonalnie: odrobina aromatu waniliowego, erytrol/ksylitol jak ktoś koniecznie musi mieć bardziej słodki serek

 

Wykonanie:

  1. Truskawki umyć i odszypułkować.
  2. Zmiksować razem z tofu na gładką masę.
  3. Żeby charakterystyczny posmak tofu stał się niewyczuwalny, zostawić na około 30 minut (można w tym czasie porobić zdjęcia 😜 hehe, mały żarcik…).

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Truskawkowy serek homogenizowany z tofu
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)