salatka-z-ryzem-selerem-naciowym-rodzynkami-1

Sałatka z ryżem, selerem naciowym, rodzynkami

Sałatki mają to do siebie, że z połączenia prostych składników można wyczarować cudo, które od pierwszego kęsa podbija kubki smakowe. I tak to właśnie wymyśliłam sobie, że wymieszam kilka składników, nie mając kompletnie pojęcia, jaki będzie efekt końcowy. Spróbowałam z pewną dozą niepewności i się okazało, że smakuje wyśmienicie! ? Coś mi się zdaje, że będę do tego przepisu wielokrotnie wracać. Zwłaszcza, że często zabieram ze sobą na uczelnię jedzenie na cały dzień, a taka sałatka z ryżem, selerem naciowym, rodzynkami, kukurydzą nadaje się do tego idealnie. Ale jest też fajnym śniadaniem czy kolacją np. dla osób na diecie bezglutenowej (i nie tylko oczywiście!) ?.

 

 

 

Składniki:

na 4 średnie porcje

  • 2 woreczki brązowego ryżu (200 g)
  • 4 duże łodygi selera naciowego (180 g)
  • 1 puszka kukurydzy (285 g)
  • 1 duże jabłko (250 g) – najlepiej słodko-kwaśne
  • 1 garść rodzynek (30 g)
  • 1 garść orzechów włoskich (30 g)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (100 g)
  • 1½ płaskiej łyżki majonezu (30 g)
  • ⅓ łyżeczki soli (2 g)
  • pieprz
  • sok z cytryny

 

Wykonanie:

  1. Ryż wysypać z woreczków do garnka, wlać 300 ml wody, posolić. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 3o minut, wyłączyć i zostawić do wystygnięcia.
  2. Gdy ryż już ostygnie, zabrać się za przygotowanie pozostałych składników. Namoczyć rodzynki we wrzątku przez około 10 minut. Odsączyć.
  3. Selera umyć, odciąć końcówki, pokroić w dość drobną kostkę.
  4. Jabłko umyć, wyciąć gniazda nasienne i również pokroić w dość drobną kostkę.
  5. Orzechy posiekać.
  6. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  7. Zimny ryż przełożyć do miski, rozmieszać widelcem (dzięki temu da się łatwo rozdzielić poszczególne ziarenka). Dodać pozostałe składniki, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.

 

 

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Sałatka z ryżem, selerem naciowym, rodzynkami
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.