salatka-z-peczakiem-tofu-i-warzywami-1

Sałatka z pęczakiem, tofu i warzywami

Przepyszna sałatka z pęczakiem, która jest bogactwem i kolorów, i smaków, i wartości odżywczych oczywiście. Wypakowana warzywami, dzięki czemu lekka i sycąca. Składnikiem – iście „tajemnym składnikiem” – który nadaje sałatce naprawdę genialny smak, jest świeża bazylia. Koniecznie świeża, suszona nie będzie nawet marną namiastką świeżej w przypadku tej potrawy. Swoją robotę robią też suszone pomidory – tylko ten, kto nigdy ich nie próbował, może nie wiedzieć, co mam na myśli ?. Surowa papryka oraz pestki dyni i słonecznika przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Dałam tutaj też ziołowe tofu, któremu nie potrzeba żadnego dodatkowego doprawiania, wystarczy je delikatnie przyrumienić (ale warto to zrobić, bo wtedy traci swój charakterystyczny posmak, którego wiele osób nie jest w stanie zaakceptować).

Tę sałatkę można jeść na ciepło – no może raczej pół-ciepło, bo tylko część składników jest podgrzana – albo na zimno. I taka i taka jest niesamowitym doznaniem smakowym. Wzrokowym zresztą też, nieprawdaż? ? Wypróbujcie koniecznie, polecam! Ona tylko wygląda na skomplikowaną, a jest bajecznie prosta!

 

 

Składniki:

  • kasza pęczak
  • tofu z bazylią / ziołowe
  • pomidorki koktajlowe (mogą być zwykłe – ja dałam koktajlowe, bo pięknie się prezentują ?)
  • papryka
  • cukinia
  • suszone pomidory (nie z oleju)
  • rodzynki
  • świeża bazylia
  • pestki dyni
  • pestki słonecznika
  • olej rzepakowy
  • kurkuma

 

Wykonanie:

  1. Kaszę pęczak ugotować z dodatkiem kurkumy (około 15-20 minut), zostawić jeszcze na 5-10 minut, żeby doszła (dzięki temu będzie sypka). Jak dla mnie nie ma potrzeby jej solić, suszone pomidory nadają sałatce wystarczającą słoność.
  2. Tofu odsączyć i pokroić w kostkę. Patelnię cienko posmarować olejem, rozgrzać i krótko podpiec tofu, mieszając od czasu do czasu. Odłożyć na bok.
  3. Cukinię umyć, odciąć końce, pokroić wzdłuż na ćwiartki i następnie na plasterki. Wrzucić na patelnię, przykryć i chwilę dusić na niewielkim ogniu aż lekko zmięknie, ale pozostanie al dente.
  4. Rodzynki namoczyć we wrzątku przez 5-10 minut. Odcedzić.
  5. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Listki bazylii umyć i pokroić w cienkie paseczki.
  6. Wymieszać wszystkie składniki dodając trochę oleju rzepakowego – polecam nierafinowany. I gotowe, można się delektować smakiem do woli!

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Sałatka z pęczakiem, tofu i warzywami
Autor:
Opublikowano:

2 komentarze

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.