Postanowiłam tym razem wykorzystać warzywo na czasie, jakim jest botwinka. Połączyłam ją z kaszą pęczak, która tym samym zaliczyła debiut na blogu, bo jeszcze przepisu z jej udziałem nie było. Pokombinowałam trochę z dodatkami i powstało bardzo fajne i smaczne pęczotto z botwinką. Wbrew pozorom naprawdę mało skomplikowane do przygotowania. A jako, że wszystko robi się na jednej patelni, to jest potem mało zmywania. Dodatkowo nie chce mi się gotować bulionu do dań typu risotto i kaszotto, więc używam po prostu wodę. Ale i bez tego wychodzą bardzo smaczne, więc po co się dodatkowo męczyć? ?
P.S. Polecam nie rezygnować z dodatku orzechów włoskich – robią w tym daniu świetną robotę ?
Składniki:
- cebula
- botwina + ewentualnie buraki, gdy te przy botwinie są bardzo małe
- kasza pęczak
- pieprz
- sól
- kwasek cytrynowy / sok z cytryny
- olej rzepakowy
- orzechy włoskie
- natka pietruszki
- opcjonalnie: płatki drożdżowe
Wykonanie:
- Cebulę i buraki obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, buraki również pokroić w drobną kostkę albo zetrzeć na grubej tarce, wrzucić na patelnię, wlać trochę wody i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Dorzucić pęczak (nie płukać – dzięki temu kasza będzie bardziej kleista), wymieszać i dalej dusić pod przykryciem, od czasu do czasu dolewając wodę i mieszając.
- Botwinę bardzo dokładnie umyć. Oddzielnie pokroić łodyżki i liście. Posiekać orzechy i natkę pietruszki.
- Gdy kasza i buraki będą już prawie miękkie (po około 15-20 minutach duszenia) dodać łodyżki, a po paru minutach liście. Dusić aż zmniejszą swoją objętość. Doprawić według własnych upodobań odrobiną soli, pieprzu, kwasku cytrynowego albo soku z cytryny. Można dodać płatki drożdżowe.
- Gotową potrawę wyłożyć na talerz, polać olejem rzepakowym i posypać natką pietruszki i orzechami.
Skomentuj