peczotto-z-botwinka-i-orzechami-wloskimi-4

Pęczotto z botwinką i orzechami włoskimi

Postanowiłam tym razem wykorzystać warzywo na czasie, jakim jest botwinka. Połączyłam ją z kaszą pęczak, która tym samym zaliczyła debiut na blogu, bo jeszcze przepisu z jej udziałem nie było. Pokombinowałam trochę z dodatkami i powstało bardzo fajne i smaczne pęczotto z botwinką. Wbrew pozorom naprawdę mało skomplikowane do przygotowania. A jako, że wszystko robi się na jednej patelni, to jest potem mało zmywania. Dodatkowo nie chce mi się gotować bulionu do dań typu risotto i kaszotto, więc używam po prostu wodę. Ale i bez tego wychodzą bardzo smaczne, więc po co się dodatkowo męczyć? ?

P.S. Polecam nie rezygnować z dodatku orzechów włoskich – robią w tym daniu świetną robotę ?

 

 

Składniki:

  • cebula
  • botwina + ewentualnie buraki, gdy te przy botwinie są bardzo małe
  • kasza pęczak
  • pieprz
  • sól
  • kwasek cytrynowy / sok z cytryny
  • olej rzepakowy
  • orzechy włoskie
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie: płatki drożdżowe

 

Wykonanie:

  1. Cebulę i buraki obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, buraki również pokroić w drobną kostkę albo zetrzeć na grubej tarce, wrzucić na patelnię, wlać trochę wody i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Dorzucić pęczak (nie płukać – dzięki temu kasza będzie bardziej kleista), wymieszać i dalej dusić pod przykryciem, od czasu do czasu dolewając wodę i mieszając.
  2. Botwinę bardzo dokładnie umyć. Oddzielnie pokroić łodyżki i liście. Posiekać orzechy i natkę pietruszki.
  3. Gdy kasza i buraki będą już prawie miękkie (po około 15-20 minutach duszenia) dodać łodyżki, a po paru minutach liście. Dusić aż zmniejszą swoją objętość. Doprawić według własnych upodobań odrobiną soli, pieprzu, kwasku cytrynowego albo soku z cytryny. Można dodać płatki drożdżowe.
  4. Gotową potrawę wyłożyć na talerz, polać olejem rzepakowym i posypać natką pietruszki i orzechami.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pęczotto z botwinką i orzechami włoskimi
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.