pasta-z-marchewki-i-czarnuszki-1

Pasta z marchewki i czarnuszki

Wczoraj prezentowałam pomysł na zieloną pastę z brokuła, a dzisiaj proponuję pomarańczową pastę w czarne kropki. Zaprośmy warzywa do naszych domów, niech przeróżne kolory goszczą na naszych talerzach! To naprawdę jest banalnie proste! I do tego pyszne! Naturalnie słodka marchewka świetnie współgra z nasionami czarnuszki (oczywiście kupujemy czarnuszkę-przyprawę, a nie nasionka ogrodowych kwiatków). Gorąco polecam spróbować takiej oto pasty z marchewki i czarnuszki!

 

 

Składniki:

na około 10 porcji

  • 4 duże marchewki (ok. 500 g)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
  • 1 łyżeczka czarnuszki (2 g)
  • ⅓ łyżeczki soli (2 g)

 

Wykonanie:

  1. Marchewki obrać, wypłukać, pokroić na plasterki. Ugotować na parze
    albo udusić na patelni na niewielkiej ilości wody:

    • wlać na patelnię trochę wody, wrzucić marchewkę i dusić pod przykryciem;
    • od czasu do czasu mieszać i dolewać wodę w miarę, jak się wygotowuje.
  2. Wyłączyć, gdy marchewka będzie lekko miękka, ale nierozgotowana. Wystudzić.
  3. Zmiksować z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby dolać trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pasta z marchewki i czarnuszki
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.