Wczoraj prezentowałam pomysł na zieloną pastę z brokuła, a dzisiaj proponuję pomarańczową pastę w czarne kropki. Zaprośmy warzywa do naszych domów, niech przeróżne kolory goszczą na naszych talerzach! To naprawdę jest banalnie proste! I do tego pyszne! Naturalnie słodka marchewka świetnie współgra z nasionami czarnuszki (oczywiście kupujemy czarnuszkę-przyprawę, a nie nasionka ogrodowych kwiatków). Gorąco polecam spróbować takiej oto pasty z marchewki i czarnuszki!
Składniki:
na około 10 porcji
- 4 duże marchewki (ok. 500 g)
- 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
- 1 łyżeczka czarnuszki (2 g)
- ⅓ łyżeczki soli (2 g)
Wykonanie:
- Marchewki obrać, wypłukać, pokroić na plasterki. Ugotować na parze
albo udusić na patelni na niewielkiej ilości wody:- wlać na patelnię trochę wody, wrzucić marchewkę i dusić pod przykryciem;
- od czasu do czasu mieszać i dolewać wodę w miarę, jak się wygotowuje.
- Wyłączyć, gdy marchewka będzie lekko miękka, ale nierozgotowana. Wystudzić.
- Zmiksować z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby dolać trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
1 porcja dostarcza:
Skomentuj