pasta-z-brokula-i-pestek-dyni-3

Pasta z brokuła i pestek dyni

Warzywa na kanapkach to nie tylko liść sałaty czy plaster pomidora albo ogórka. Można z nich zrobić też pyszne pasty kanapkowe. Mam już kilka swoich ulubionych. Dzisiaj przedstawię przepis na świetną pastę z brokuła. Pamiętajcie, że do jedzenia nadają się nie tylko różyczki, ale i łodyga (która, nawiasem mówiąc, na surowo smakuje jak kalarepka; i smakowicie chrupie – polecam spróbować i w takiej wersji).

Uwaga, nadciągają zielone kanapki! ?

 

 

Składniki:

na 14 porcji

  • 1 brokuł (po obraniu ok. 470 g)
  • 5 łyżek pestek dyni (50 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • ⅓ łyżeczki soli (2 g)
  • pieprz
  • granulowany czosnek
  • zioła prowansalskie

 

Wykonanie:

  1. Brokuła ugotować – ja mam swój ulubiony sposób na gotowanie brokuła.
    • Można także ugotować brokuła na parze.
  2. Pestki dyni zmielić na drobne kawałki np. w młynku lub blenderze.
  3. Ostudzonego brokuła zmiksować z olejem w razie potrzeby dolewając także trochę wody do miksowania (nie musi być zmiksowany na gładką masę). Dosypać zmielone pestki dyni, doprawić i dokładnie wymieszać.

 

Brokuł jest fotogenicznym warzywem, nieprawdaż? 😉
Jak lubicie natkę kolendry, to polecam do tej pasty!

 

1 porcja (40 g pasty – czubata łyżka) dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pasta z brokuła i pestek dyni
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.