Warzywa na kanapkach to nie tylko liść sałaty czy plaster pomidora albo ogórka. Można z nich zrobić też pyszne pasty kanapkowe. Mam już kilka swoich ulubionych. Dzisiaj przedstawię przepis na świetną pastę z brokuła. Pamiętajcie, że do jedzenia nadają się nie tylko różyczki, ale i łodyga (która, nawiasem mówiąc, na surowo smakuje jak kalarepka; i smakowicie chrupie – polecam spróbować i w takiej wersji).
Uwaga, nadciągają zielone kanapki! ?
Składniki:
na 14 porcji
- 1 brokuł (po obraniu ok. 470 g)
- 5 łyżek pestek dyni (50 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
- ⅓ łyżeczki soli (2 g)
- pieprz
- granulowany czosnek
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
- Brokuła ugotować – ja mam swój ulubiony sposób na gotowanie brokuła.
- Można także ugotować brokuła na parze.
- Pestki dyni zmielić na drobne kawałki np. w młynku lub blenderze.
- Ostudzonego brokuła zmiksować z olejem w razie potrzeby dolewając także trochę wody do miksowania (nie musi być zmiksowany na gładką masę). Dosypać zmielone pestki dyni, doprawić i dokładnie wymieszać.
1 porcja (40 g pasty – czubata łyżka) dostarcza:
Skomentuj