II śniadanie / podwieczorek, Przepisy, śniadanie / kolacja

Pasta z bobu z lubczykiem

Dawno nie było przepisu na pastę do kanapek. Jako że bób zaczyna znikać ze straganów, postanowiłam jeszcze go wykorzystać do zrobienia prostej, pysznej pasty. Bób jest bogaty w białko, żelazo, cynk, kwas foliowy, zawiera dużo błonnika pokarmowego, dzięki czemu syci na długo. Wykorzystanie bobu do zrobienia pasty jest naprawdę fajnym rozwiązaniem, ponieważ nie jada się wtedy dużych ilości na raz i można dzięki temu uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości. Proponuję dodatkowo gotować bób bez przykrycia, co pozwala pozbyć się wzdymających substancji. W tej paście połączyłam bób z lubczykiem, co muszę przyznać, dało ciekawy efekt. Ważne, żeby nie przesadzić z ilością lubczyku, ma on być tylko przyprawą.

 

 

Składniki:

  • 500 g bobu (ok. 320 g po obraniu)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (40 g)
  • lubczyk (suszony lub świeży) – do smaku
  • ⅓ łyżeczki soli (2 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Wykonanie:

  1. Bób wypłukać, wrzucić na wrzątek i gotować około 5 minut od ponownego zawrzenia wody. Po ugotowaniu odcedzić i dokładnie przelać zimną wodą. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
  2. Zimny bób obrać z łupinek i zmiksować z pozostałymi składnikami. Pastę przechowywać w lodówce.
Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pasta z bobu z lubczykiem
Autor:
Opublikowano: