II śniadanie / podwieczorek, lunchbox, Przepisy

Makaronowa sałatka z brokułem, fasolą i papryką

Myślę, że kolorowe sałatki z makaronem są na tyle uniwersalne, że pomysłów na nie nigdy dość. Przydają się na lunch w pracy czy na uczelni, na pożywne drugie śniadanie, na początek albo zakończenie dnia, gdy znudzą się kanapki. Kombinacji składników jest niezliczona ilość, poniżej prezentuję czerwono-zieloną sałatkę z brokułem, fasolą papryką. Użyłam do niej pełnoziarnistego makaronu w kształcie ryżu, ale może być w dowolnym innym kształcie. Smacznego!

 

 

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty (u mnie w kształcie ryżu)
  • brokuł
  • czerwona fasola z puszki / ugotowana
  • czerwona papryka
  • czosnek granulowany
  • olej rzepakowy
  • pestki słonecznika (opcjonalnie)
  • pestki dyni (opcjonalnie)
  • pieprz
  • sól

 

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente, dokładnie wypłukać w zimnej wodzie.
  2. Brokuła umyć, różyczki pokroić na niewielkie kawałki, łodygę obrać i również pokroić. Wrzucić na patelnię, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem na dużym gazie około 3-5 minut (w zależności od wielkości kawałków) aż lekko zaczną mięknąć. Wtedy wyłączyć i zostawić pod przykryciem aż wystygną.
  3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  4. Wymieszać wystudzony makaron i brokuła z papryką, niewielką ilością oleju rzepakowego, doprawić odrobiną soli, pieprzu i granulowanego czosnku. Można posypać dodatkowo pestkami dyni i słonecznika.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Makaronowa sałatka z brokułem, fasolą i papryką
Autor:
Opublikowano: