komosanki-gruszkowe-z-goji-i-migdalami-4

Komosanki gruszkowe z goji i migdałami

Tworzę przepisy, tworzę zdjęcia, a czasem tworzę także nowe słowa. Jak to było chociażby w przypadku twaryżku, karobao czy Fasoello. Tym razem z kolei przyszła mi do głowy nazwa „komosanki”. Tak jak kokosanki są kokosowe, to analogicznie komosanki są z komosy. Komosa ryżowa, którą można też często spotkać pod nazwą quinoa, to tzw. pseudozboże o wysokiej wartości odżywczej, bogate w białko i niezawierające glutenu. Chciałam komosę wykorzystać do czegoś ciekawego, trochę nietuzinkowego i myśląc o komosie wymyśliłam właśnie „komosanki”. W sensie nazwę – a całą resztę dopiero potem. Ciasteczka z quinoa, no mogą być, ale coś więcej? Chodźmy na całość! Niech będą do tego jagody goji. Hmm, trzeba czymś to skleić – jajko? Eee, niee… No to… chia. Fajnie skleja podobnie jak siemię. Ale to nie za suche wyjdzie?? Banan? Jabłko? Gruszka? Gruszka! Goji i gruszka brzmi fajnie… To może jeszcze jakieś orzechy? Nerkowce? Nie, dajmy migdały, będą ładnie wyglądały. I w taki oto mniej więcej sposób wymyśliłam ten przepis. Jeszcze tylko parę poprawek i można było przejść do dzieła. A oto i efekty:

 

 

Składniki:

na 1 blachę – 24 ciastka

  • 100 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 średnia dojrzała gruszka (200 g)
  • 3 łyżki ksylitolu (30 g)
  • 30 g goji
  • 20 g migdałów
  • 2 łyżki nasion chia (20 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)

 

Wykonanie:

  1. Chia zmielić.
  2. Komosę gotować 10 minut (w około 1 szklance wody) i potem zostawić pod przykryciem na 15-20 minut.
  3. Nastawić piekarnik na 160°. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Goji wypłukać pod bieżącą wodą i namoczyć we wrzątku przez 5 minut. Migdały posiekać.
  5. Gruszkę umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne. Dokładnie zmiksować z komosą, ksylitolem i olejem. Dodać chia i ponownie zmiksować. Dorzucić odsączone goji i migdały, wymieszać łyżką.
  6. Masę wykładać na blaszkę do pieczenia (około 1 pełną łyżeczkę na 1 ciastko). Piec 30-35 minut. Zdjąć z papieru po wystudzeniu.

 

Komosa. Jak widać użyłam białej, ale jest także czerwona i czarna.
To nie lewitujące ciastko, tylko wieża z ciastek widziana z góry ?

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Komosanki gruszkowe z goji i migdałami
Autor:
Opublikowano:

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.