Sałatka nie dość, że kolorowa – bardzo kolorowa – to pyszna i wypełniona składnikami odżywczymi. Połączenia smaków mogą się wdawać bardzo odważne, ale po spróbowaniu okazuje się, że świetnie ze sobą współgrają. Zestawienie ze sobą tych składników pozwala naszemu organizmowi w pełni wykorzystać bogactwo wartości odżywczych w nich zawartych. Polecam taką sałatkę warzywno-owocową na drugie śniadanie albo lekki lunch, można ją ze sobą zabrać do pracy czy na zajęcia. Przepis wymyśliłam z myślą o warsztatach dla dzieciaków jako przykład fajnego drugiego śniadania – trzymajcie kciuki, żeby warsztaty się udały! To będzie mój pierwszy raz z przygotowywaniem czegoś do jedzenia. ?
Składniki:
na 4 porcje
- 8 liści sałaty lodowej (320 g)
- 2 garście świeżego szpinaku (60 g)
- 2 średnie pomidory (300 g)
- ½ dużej żółtej papryki (150 g)
- 2 garście różowych winogron (140 g)
- 1 duża pomarańcza (240 g)
- 16 połówek orzechów włoskich (32 g)
- 100 g suchej ciecierzycy
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej i ostrej papryki
- 2 łyżki + 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
- Ciecierzycę ugotować (jak w np. ⇒ tym przepisie). Po wystudzeniu odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem i bardzo dokładnie wymieszać z 1 łyżeczką oleju i mieloną papryką. Wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i podprażyć potrząsając patelnią od czasu do czasu.
- Warzywa umyć, sałatę i szpinak osuszyć papierowym ręcznikiem i porwać na kawałki. Pomarańczę obrać. Pokroić pomidory, paprykę, pomarańczę, winogrona przekroić na połówki (można dodatkowo wyjąć pestki). Orzechy grubo posiekać. Ułożyć w misce lub salaterkach.
- Wymieszać składniki dressingu (2 łyżki oleju rzepakowego z sokiem z cytryny, 1 łyżką wody, szczyptą soli i pieprzu) i polać sałatkę. Podawać np. z razowym pieczywem.
1 porcja dostarcza:
Jak to smacznie wygląda 🙂