obiad, Przepisy, zupa

Kapuśniak z soczewicą i wędzonym tofu

Popularne powiedzenie mówi, że potrzeba jest matką wynalazków. W tym przypadku potrzebą była litość wobec zalegającego w lodówce kawałka kapusty, a „wynalazkiem” – kapuśniak z soczewicą i wędzonym tofu. Dumałam, co by tu zrobić, do mojej głowy uparcie dobijała się myśl z gołąbkami bez zawijania w roli głównej, ale zwyciężyło… lenistwo. Przyznaję, że już od dosyć długiego czasu nie mam weny na gotowanie, a eksperymentowanie w kuchni przestało sprawiać mi przyjemność… Myślę, że mi to w końcu przejdzie, ale póki co zgodnie z zasadą „nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło” wymyślam przepisy na dania, przy których nie trzeba się narobić. A czy może być coś, co lepiej spełnia te kryteria niż pożywny jednogarnkowiec?

 

 

Składniki:

na około 4 porcje

  • ⅓ główki kapusty (ok. 800 g)
  • 3 marchewki (250 g)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (200 g)
  • 1 kostka wędzonego tofu (180 g)
  • 1 pęczek koperku
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) – można użyć też świeżych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (25 g)
  • przyprawy:
    • liść laurowy (ok. 3 sztuki albo wedle gustu)
    • ziele angielskie (ok. 5 sztuk albo wedle gustu)
    • sól
    • pieprz
    • opcjonalnie wędzona słodka papryka w proszku
  • nierafinowany olej rzepakowy

 

Wykonanie:

  1. Soczewicę zalać wrzątkiem i zostawić do napęcznienia.
  2. W tym czasie kapustę posiekać w niezbyt długie paski. Wrzucić do dużego garnka, wlać wodę do mniej więcej ¼ wysokości kapusty i gotować bez przykrycia aż kapusta wyraźnie zmniejszy swoją objętość. Jeżeli kapusta miała gorzkawy posmak, to można tę wodę wylać; ja praktycznie nigdy tego nie robię.
  3. Do garnka z kapustą dodać startą na grubej tarce marchewkę, soczewicę (razem z nadmiarem płynu, jeżeli nie wchłonęła wszystkiego) oraz liście laurowe i ziele angielskie i wymieszać. Dolać tyle wody, żeby prawie przykryła wszystkie składniki. Gotować około 10 minut aż soczewica będzie prawie miękka.
  4. Dolać pomidory wraz z zalewą i gotować kolejne 5-10 minut. W międzyczasie dorzucić pokrojone w drobną kostkę tofu, a gotową zupę wymieszać z koncentratem pomidorowym (można dać mniej lub więcej, zależnie, jakie smaki lubicie), posiekanym koperkiem i doprawić solą, pieprzem oraz opcjonalnie wędzoną słodką papryką.
  5. Przed wylaniem na talerze wymieszać z nierafinowanym olejem rzepakowym (1 łyżka na porcję).

 

 

1 porcja (naprawdę duża porcja!) dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Kapuśniak z soczewicą i wędzonym tofu
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)