deser, Przepisy

Kakaowe jagielniczki z suszonymi wiśniami i gorzką czekoladą

Wczoraj rozpoczęło się wielkie święto dla fanów piłki nożnej, a już wkrótce nasza reprezentacja rozegra pierwszy mecz na Euro 2016. Nawet jak nie jest się wiernym kibicem, ciężko o tym nie wiedzieć, bo wszystkie portale internetowe piszą tylko o tym… Więc pędzę do Was z pomysłem, jak odciągnąć zagorzałych fanów piłki kopanej sprzed telewizorów ?. Proponuję zrobić coś, co będzie pięknie pachniało podczas pieczenia i ten zapach zmusi co po niektórych do ruszenia się z kanapy. Mini-jagielniczki wersja 2 – z kakao, gorzką czekoladą i suszonymi wiśniami (wersja 1 to mini jagielniczki waniliowe z rodzynkami i skórką pomarańczową). Mmm, kto się oprze? Ja nie mogłam i zjadłam dwa prosto po wyjęciu z piekarnika. Co prawda w przepisie podaję, żeby jeść po wystudzeniu – bo wtedy mają lepszą konsystencję i smakiem bardziej przypominają serniczki – co nie znaczy, że nie można zjeść jeszcze gorących – są bardziej jak budyń, a w środku skrywają się kawałki rozpuszczonej czekolady. Też pychota!

 

 

Składniki:

na 12 sztuk

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka / napoju roślinnego (750 g)
  • 50 g ksylitolu
  • 2 łyżki kakao (20 g)
  • 80 g suszonych wiśni – najlepiej bez cukru
  • ⅔ tabliczki gorzkiej czekolady (67 g) – minimum 70% kakao
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)

 

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i ugotować na mleku (ok. 12-15 minut). Zostawić do ostudzenia.
  2. Nastawić piekarnik na 160°C.
  3. Czekoladę posiekać na kawałki. Zimną kaszę z mlekiem bardzo dokładnie zmiksować blenderem dodając ksylitol i olej. Dosypać kakao i mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Dorzucić suszone wiśnie i czekoladę, wymieszać łyżką.
  4. Nakładać do silikonowych foremek na muffinki (do pełna). Piec około 35 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmować z foremek po całkowitym ostudzeniu.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Kakaowe jagielniczki z suszonymi wiśniami i gorzką czekoladą
Autor:
Opublikowano: