Wczoraj rozpoczęło się wielkie święto dla fanów piłki nożnej, a już wkrótce nasza reprezentacja rozegra pierwszy mecz na Euro 2016. Nawet jak nie jest się wiernym kibicem, ciężko o tym nie wiedzieć, bo wszystkie portale internetowe piszą tylko o tym… Więc pędzę do Was z pomysłem, jak odciągnąć zagorzałych fanów piłki kopanej sprzed telewizorów ?. Proponuję zrobić coś, co będzie pięknie pachniało podczas pieczenia i ten zapach zmusi co po niektórych do ruszenia się z kanapy. Mini-jagielniczki wersja 2 – z kakao, gorzką czekoladą i suszonymi wiśniami (wersja 1 to mini jagielniczki waniliowe z rodzynkami i skórką pomarańczową). Mmm, kto się oprze? Ja nie mogłam i zjadłam dwa prosto po wyjęciu z piekarnika. Co prawda w przepisie podaję, żeby jeść po wystudzeniu – bo wtedy mają lepszą konsystencję i smakiem bardziej przypominają serniczki – co nie znaczy, że nie można zjeść jeszcze gorących – są bardziej jak budyń, a w środku skrywają się kawałki rozpuszczonej czekolady. Też pychota!
Składniki:
na 12 sztuk
- 150 g kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka / napoju roślinnego (750 g)
- 50 g ksylitolu
- 2 łyżki kakao (20 g)
- 80 g suszonych wiśni – najlepiej bez cukru
- ⅔ tabliczki gorzkiej czekolady (67 g) – minimum 70% kakao
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i ugotować na mleku (ok. 12-15 minut). Zostawić do ostudzenia.
- Nastawić piekarnik na 160°C.
- Czekoladę posiekać na kawałki. Zimną kaszę z mlekiem bardzo dokładnie zmiksować blenderem dodając ksylitol i olej. Dosypać kakao i mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Dorzucić suszone wiśnie i czekoladę, wymieszać łyżką.
- Nakładać do silikonowych foremek na muffinki (do pełna). Piec około 35 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmować z foremek po całkowitym ostudzeniu.
Super babeczki, no i zdrowe 🙂 Pięknie wyglądają.
Bardzo fajnie! Podoba mi sie cały blog, a artykuły na bieżąco zamierzam czytać, bo można się wiele dowiedzieć.
Dziękuję! 🙂
Bardzo się cieszę, dziękuję za miłe słowa! Pozdrawiam!
Uwielbiam kaszę jaglaną. Babeczki wyglądają świetnie i na pewno tak samo smakują 🙂
Mam pytanko, w spisie składników nie ma budyniu a w instrukcji wykonania jest (pkt.3). Czy to ma być zwykły budyń bez cukru?
Zamiast budyniu jest mąka ziemniaczana. Mój błąd, już poprawiam, dziękuję za czujność 🙂
Czy można je w jakiś sposób zrobić BEZ MLEKA? Niestety nie mogę go jeść 🙁
Bez problemu można użyć mleka roślinnego.