deser, Przepisy

Mini jagielniczki waniliowe z rodzynkami i skórką pomarańczową

W związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi postanowiłam wypróbować przepis, który chodził za mną już od bardzo dawna. Chodzi o sernik bez sera – czyli jagielnik, bo jest zrobiony z kaszy jaglanej. W „internetach” nie jest to żadna nowość, przepisów na jagielniki jest w bród, ale zawierają one najczęściej orzechy nerkowca albo mleko kokosowe, które jest bardzo tłuste. A ja chciałam coś lekkiego – bo tak lubię; bo wtedy można zjeść więcej; bo w święta i tak jedzenia jest aż za dużo. I zrobiłam takie mini jagielniczki w foremkach na muffinki. Świetnie się nadają do zabrania na drugie śniadanie czy na wycieczkę. Można upiec w bardziej tradycyjnej formie – czy to okrągłej czy prostokątnej – masy jest około 1200 ml. To taka wersja bardzo klasyczna – waniliowa z rodzynkami i skórką pomarańczową, ale jest to świetny przepis-baza do różnych kombinacji (mam już nawet parę koncepcji). Polecam i smacznego!

 

 

Składniki:

na 12 sztuk

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka / napoju roślinnego (750 g)
  • 50 g ksylitolu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • 1 opakowanie budyniu z naturalną wanilią (47 g)
  • 50 g rodzynek
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i ugotować na mleku (ok. 12-15 minut). Zostawić do ostudzenia.
  2. Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą.
  3. Nastawić piekarnik na 160°C.
  4. Zimną kaszę z mlekiem bardzo dokładnie zmiksować blenderem dodając ksylitol i olej. Dosypać budyń (proszek) i ponownie zmiksować. Dorzucić rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać łyżką. Nakładać do silikonowych foremek na muffinki (do pełna). Piec około 35 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmować z foremek po całkowitym ostudzeniu.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Mini jagielniczki waniliowe z rodzynkami i skórką pomarańczową
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)