mus-kawowy-z-kaszy-jaglanej-z-granatem-4

Jaglany mus kawowy z granatem

Próbowaliście kiedyś połączenia smaku kawy granatem? Jest wystrzałowe! Ja się zakochałam od pierwszego spróbowania. Było to w sumie nie tak dawno temu, zrobiłam wtedy domowy jogurt kawowy z pestkami granatu. No, bomba! Zrobiłam też ciasto z kawowym kremem i granatem. Ale w tym przepisie mam dla Was kawowy mus z kaszy jaglanej. Kaszę trzeba ugotować na miękko, wręcz rozgotować, żeby dało się ją zmiksować na gładką masę. A do tego z kolei potrzebny jest blender z ostrymi ostrzami, a mój już swoje przeszedł i nie chce miksować na gładko, co widać na zdjęciach. Wiadomo, im gładsza konsystencja tym lepiej, ale taki mus też jest przepyszny. Koniecznie spróbujcie!

 

 

Składniki:

na 2 duże porcje

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (100 g)
  • 1½ łyżki kawy rozpuszczalnej (albo mocne espresso)
  • 3 płaskie łyżki ksylitolu (30 g)
  • pestki z ½ granatu (70 g)

 

Wykonanie:

  1. Kaszę dokładnie wypłukać na sicie pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Ugotować na miękko (około 12-15 minut) w 1 szklance wody.
  2. Dodać zimne mleko, jogurt, kawę i ksylitol i dokładnie zmiksować na gładki mus.
  3. Podawać z pestkami granatu.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Jaglany mus kawowy z granatem
Autor:
Opublikowano:

2 komentarze

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.