deser, Przepisy

Wiśniowo-czekoladowy jagielnik na zimno

Poprzedni przepis był buraczkowy, więc pozostając w podobnej kolorystyce mam dla Was kolejny przepis. Z wykorzystaniem plonów dojrzałego lata – wiśni. A jak lato to coś na zimno – jagielnik czyli „sernik” z kaszy jaglanej, bez pieczenia. Jako, że uwielbiam połączenie wiśni z wytrawnym smakiem gorzkiej czekolady, to jest coś bardzo podobnego, bo po prostu z użyciem kakao, a efekt taki sam. Do ciasta zrobiłam bardzo prosty spód z daktyli i płatków owsianych, ale ciasto może się obejść i bez niego. Pychota, koniecznie spróbujcie!

 

 

Składniki:

na 8 kawałków

Spód:

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 50 g daktyli

Masa jaglana:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka / napoju roślinnego (500 g)
  • 4 łyżki ksylitolu (40 g)
  • 2 łyżki kakao (20 g)

Frużelina wiśniowa

  • 300 g wiśni (po wydrylowaniu)
  • 3 łyżki ksylitolu (30 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (20 g)

 

Wykonanie:

Spód

  1. Daktyle zalać wrzątkiem tak, żeby woda je zakryła. Zostawić na około 20 minut.
  2. Płatki zmielić. Daktyle odsączyć zachowując wodę i zmiksować. Wymieszać z płatkami na gęstą masę dolewając w miarę potrzeb wodę z moczenia.
  3. Formę (u mnie o wymiarach 13 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć masę na spód i uklepać.

Masa jaglana

  1. Kaszę przelać wrzątkiem i ugotować na mleku z dodatkiem ksylitolu aż będzie miękka (około 15 minut).
  2. Gorącą dokładnie zmiksować z dodatkiem kakao i wylać na spód.

Frużelina wiśniowa

  1. Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka i zagotować.
  2. Mąkę wymieszać w około ⅓ szklanki wody, mieszając wlać do gotujących się wiśni i pogotować parę minut ciągle mieszając.
  3. Rozłożyć na masie jaglanej, zastawić do wystudzenia i włożyć ciasto na parę godzin do lodówki.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Wiśniowo-czekoladowy jagielnik na zimno
Autor:
Opublikowano: