Poprzedni przepis był buraczkowy, więc pozostając w podobnej kolorystyce mam dla Was kolejny przepis. Z wykorzystaniem plonów dojrzałego lata – wiśni. A jak lato to coś na zimno – jagielnik czyli „sernik” z kaszy jaglanej, bez pieczenia. Jako, że uwielbiam połączenie wiśni z wytrawnym smakiem gorzkiej czekolady, to jest coś bardzo podobnego, bo po prostu z użyciem kakao, a efekt taki sam. Do ciasta zrobiłam bardzo prosty spód z daktyli i płatków owsianych, ale ciasto może się obejść i bez niego. Pychota, koniecznie spróbujcie!
Składniki:
na 8 kawałków
Spód:
- 100 g płatków owsianych górskich
- 50 g daktyli
Masa jaglana:
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka / napoju roślinnego (500 g)
- 4 łyżki ksylitolu (40 g)
- 2 łyżki kakao (20 g)
Frużelina wiśniowa
- 300 g wiśni (po wydrylowaniu)
- 3 łyżki ksylitolu (30 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (20 g)
Wykonanie:
Spód
- Daktyle zalać wrzątkiem tak, żeby woda je zakryła. Zostawić na około 20 minut.
- Płatki zmielić. Daktyle odsączyć zachowując wodę i zmiksować. Wymieszać z płatkami na gęstą masę dolewając w miarę potrzeb wodę z moczenia.
- Formę (u mnie o wymiarach 13 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć masę na spód i uklepać.
Masa jaglana
- Kaszę przelać wrzątkiem i ugotować na mleku z dodatkiem ksylitolu aż będzie miękka (około 15 minut).
- Gorącą dokładnie zmiksować z dodatkiem kakao i wylać na spód.
Frużelina wiśniowa
- Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka i zagotować.
- Mąkę wymieszać w około ⅓ szklanki wody, mieszając wlać do gotujących się wiśni i pogotować parę minut ciągle mieszając.
- Rozłożyć na masie jaglanej, zastawić do wystudzenia i włożyć ciasto na parę godzin do lodówki.
Skomentuj