Składniki:
na 10 niedużych kotletów
- 200 g suchej ciecierzycy
- 1 średnia cebula (100 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 2 łyżki otrębów pszennych (8 g)
- ¾ łyżeczki soli (4 g)
- pieprz do smaku
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
- Suchą ciecierzycę zalać wrzątkiem i moczyć przez około 12 godzin. Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (około 40 minut), przy czym początkowe 10 minut gotować bez przykrycia.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę.
- Ugotowaną ciecierzycę dobrze odcedzić i zostawić, żeby trochę wystygła. Następnie zmiksować, dodać cebulę, czosnek, otręby, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na tym etapie można próbować, jak smakuje i ewentualnie dodawać jeszcze jakieś przyprawy (jak zwykle proszę uważać z ilością soli – wiem, że powtarzam to po raz kolejny, ale chcę, żeby przepisy były „edukacyjne”)
- Jeżeli masa jest w porządku, dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać. Jeżeli masa wyjdzie za sucha, dodać trochę wody, jeżeli za mokra dosypać trochę otrębów. Radzę natomiast nie dodawać więcej mąki ziemniaczanej, żeby kotlety nie miały ziemniaczanego posmaku. Uformować kotlety i odłożyć na 10 minut.
- Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, dokładnie rozlewając po powierzchni i smażyć kotlety na niezbyt dużym ogniu i pod przykryciem, aż się zarumienią.
1 kotlet dostarcza:
Skomentuj