obiad, Przepisy

Tofu z brokułem, bambusem i marchewką

Tym razem zapraszam na danie w stylu kuchni wietnamsko-chińskiej. W domowej, dużo zdrowszej wersji niż oferowane przez popularne bary chińskie. Z pełnoziarnistym ryżem zamiast białego, z dużą ilością kolorowych warzyw – duszonych, nie smażonych, z pysznym tofu marynowanym w sosie sojowym. Bez ogromnej ilości soli i glutaminianu sodu. Wierzcie mi, przygotowywanie jedzenia w domu ma same zalety. A ile przy tym zabawy (taaak, wiem, że nie wolno bawić się jedzeniem…) przyjemności z gotowania. To do dzieła, a na koniec życzę wietnamskiego smacznego!

 

 

Składniki:

  • tofu naturalne
  • brokuł
  • marchew
  • pędy bambusa w zalewie
  • ryż pełnoziarnisty (albo brązowy)
  • sos sojowy (w wersji bezglutenowej – tamari)
  • imbir
  • mąka ziemniaczana
  • olej rzepakowy
  • sezam

 

Wykonanie:

  1. Tofu pokroić w małe plasterki, dokładnie wymieszać z sosem sojowym (1 łyżka na 1 kostkę tofu), włożyć do lodówki w zamykanym naczyniu na parę godzin (najlepiej zrobić to poprzedniego dnia).
  2. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w słupki. Brokuła umyć, odciąć różyczki i podzielić na mniejsze kawałki, łodygę obrać ze zdrewniałych części i pokroić w słupki.
  3. Plasterki tofu obsmażyć do zrumienienia z obu stron na lekko posmarowanej olejem patelni. Chwilowo przełożyć do innego naczynia.
  4. Ryż ugotować na sypko z niewielkim dodatkiem sosu sojowego.
  5. Na patelnię wrzucić marchew, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem około 8 minut. Dorzucić brokuły i dusić 5 minut. Rozmieszać ½ szklanki wody z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, wlać na patelnię, dodać odsączone pędy bambusa, tofu, sos sojowy i imbir, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze około 3 minuty aż sos zgęstnieje, a warzywa lekko zmiękną.
  6. Na suchej patelni delikatnie podprażyć ziarna sezamu (uwaga, żeby ich zbytnio nie przyrumienić, bo staną się gorzkie) – można pominąć ten etap.
  7. Na talerze wyłożyć ryż, sos i posypać sezamem. Khách quan, mời dùng!

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Tofu z brokułem, bambusem i marchewką
Autor:
Opublikowano: