Siemię lniane to bogactwo wartości odżywczych, ale czasem trudno przemycić je do diety. Kiedyś proponowałam pudding z siemienia ze śliwkami i karobem. Dzisiaj z kolei przedstawię pomysł na pudding z siemienia przypominający smakiem szarlotkę. Osobiście lubię tego typu rzeczy na śniadanie, ale na inne posiłki (poza obiadem, naturalnie) nada się równie dobrze. Proste i same zdrowe składniki, proste wykonanie i nieziemskie doznania smakowe – czy mam coś jeszcze dodać na zachętę? ?
Składniki:
na 1 porcję
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 małe jabłko (150 g)
- 1½ łyżki rodzynek (20 g)
- 2 łyżki siemienia lnianego (20 g)
- 1 łyżka orzechów włoskich (10 g)
- cynamon
Wykonanie:
- Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą i namoczyć w ⅓ szklanki wrzątku. Zostawić do wystudzenia. Następnie zmiksować z wodą, w której się moczyły.
- Siemię zmielić, wymieszać z rodzynkami i włożyć do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
- Kaszę przelać wrzątkiem, zalać 150 ml wody (niecałe ⅔ szklanki) i gotować 10 minut. Zostawić pod przykryciem na 10-15 minut, żeby przestygła i „doszła”.
- Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki, wymieszać z kaszą i cynamonem wedle uznania.
- W naczyniu układać naprzemiennie kaszę z jabłkami i siemię z rodzynkami. Posypać cynamonem i posiekanymi orzechami.
Skomentuj