szarlotkowy-pudding-z-siemienia-z-kasza-jaglana-1

Szarlotkowy pudding z siemienia z kaszą jaglaną

Siemię lniane to bogactwo wartości odżywczych, ale czasem trudno przemycić je do diety. Kiedyś proponowałam pudding z siemienia ze śliwkami i karobem. Dzisiaj z kolei przedstawię pomysł na pudding z siemienia przypominający smakiem szarlotkę. Osobiście lubię tego typu rzeczy na śniadanie, ale na inne posiłki (poza obiadem, naturalnie) nada się równie dobrze. Proste i same zdrowe składniki, proste wykonanie i nieziemskie doznania smakowe – czy mam coś jeszcze dodać na zachętę? ?

 

 

Składniki:

na 1 porcję

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 małe jabłko (150 g)
  • 1½ łyżki rodzynek (20 g)
  • 2 łyżki siemienia lnianego (20 g)
  • 1 łyżka orzechów włoskich (10 g)
  • cynamon

 

Wykonanie:

  1. Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą i namoczyć w ⅓ szklanki wrzątku. Zostawić do wystudzenia. Następnie zmiksować z wodą, w której się moczyły.
  2. Siemię zmielić, wymieszać z rodzynkami i włożyć do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
  3. Kaszę przelać wrzątkiem, zalać 150 ml wody (niecałe ⅔ szklanki) i gotować 10 minut. Zostawić pod przykryciem na 10-15 minut, żeby przestygła i „doszła”.
  4. Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki, wymieszać z kaszą i cynamonem wedle uznania.
  5. W naczyniu układać naprzemiennie kaszę z jabłkami i siemię z rodzynkami. Posypać cynamonem i posiekanymi orzechami.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Szarlotkowy pudding z siemienia z kaszą jaglaną
Autor:
Opublikowano:

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.