II śniadanie / podwieczorek, Przepisy

Sałatka ze szpinakiem, gruszką, żurawiną

Przedstawiam Wam pomysł na bardzo prostą i szybką sałatkę (a właściwie surówkę, ale jakoś mi ta nazwa „nie gra”), w której łączą się i mieszają ze sobą różne smaki. Efekt końcowy jest przepyszny, wierzcie mi! Albo może nie wierzcie, lepiej spróbujcie sami 😄. Mamy tu delikatny szpinak, którego smak właściwie ginie w towarzystwie słodkiej gruszkikwaskowatej żurawiny. Świeża żurawina świetnie przełamuje słodycz gruszki, a jednocześnie dzięki takiemu połączeniu da się ją zjeść i nie wykrzywia gęby 😉. Nie wyobrażam sobie tej sałatki bez chrupiących orzechów włoskich, przydaje się też odpowiedni dressing. Naprawdę polecam, nie bójcie się nowych połączeń smakowych, mogą okazać się przepyszne! Yummy!

 

 

Składniki:

  • świeży szpinak „baby”
  • dojrzała gruszka
  • świeża żurawina
  • orzechy włoskie
  • olej rzepakowy
  • melasa trzcinowa (opcjonalnie)
  • ocet balsamiczny (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

  1. Szpinak umyć, delikatnie osuszyć, gruszkę umyć i pokroić na kawałki, żurawinę opłukać, orzechy pokroić na kawałki
  2. Ułożyć na talerzu albo w salaterce. Przygotować dressing z oleju, wody oraz odrobiny melasy i octu balsamicznego i polać sałatkę. Można ją tylko delikatnie skropić nierafinowanym olejem.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Sałatka ze szpinakiem, gruszką, żurawiną
Autor:
Opublikowano: