Sałatka meksykańska z ryżem

Drobna modyfikacja przedstawionej kiedyś sałatki meksykańskiej. Zrobiłam wersję z brązowym ryżem, żeby móc zabrać ze sobą na uczelnię w ramach obiadu na zimno (jak widać na załączonym obrazku). Sałatka banalnie prosta, smaczna, tak kolorowa, że dosłownie ma się ochotę pożreć wzrokiem i uniwersalna – można zjeść na każdy posiłek, jak kto chce.



Składniki:
  • brązowy ryż
  • czerwona fasola (użyłam fasoli z puszki, ale oczywiście można ugotować suchą)
  • kukurydza z puszki
  • papryka (użyłam czerwonej i zielonej)
  • cebula (niedużo)
  • sos czosnkowy (bez dodatku ziół)
    albo jogurt naturalny i czosnek – w prostszej wersji
Wykonanie:

  1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (około 30 minut) i wystudzić.
  2. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić.
  4. Fasolę i kukurydzę odcedzić.
  5. Wszystko wymieszać z sosem czosnkowym albo jogurtem naturalnym i drobno posiekanym czosnkiem. Dobrze włożyć na przynajmniej 1 godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.