Danie ekspresowe, pyszne i zdrowe ?. Na połączenie zielonego groszku z szałwią i orzechami laskowymi wpadłam całkowicie spontanicznie, ale te smaki świetnie ze sobą współgrają, dlatego nie radzę rezygnować z któregoś ze składników. Naturalna słodycz groszku przełamana lekką goryczką szałwii i uzupełniona charakterystycznym smakiem orzechów laskowych zapewniają genialne wrażenia smakowe. Do tego samą potrawę przygotowuje się banalnie prosto i szybko. Jest idealna na każdą porę roku, a dodatkowo nadaje się też do zabrania na zimno. Polecam!
Składniki:
- cebula
- czosnek
- ryż pełnoziarnisty
- zielony groszek (świeży albo mrożony)
- orzechy laskowe
- listki szałwii (świeże albo suszone)
- sól
- olej rzepakowy
Wykonanie:
- Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Wrzucić na patelnię, wlać trochę wody i dusić pod przykryciem przez 5 minut.
- Orzechy grubo pokroić. Na patelnię dorzucić ryż i orzechy, dokładnie wymieszać, dolać wody i dusić pod przykryciem przez około 7-10 minut mieszając od czasu do czasu i dolewając wody w miarę jak ryż będzie ją wchłaniał.
- Dodać groszek i dusić jeszcze około 3-5 minut aż lekko się pomarszczy. Doprawić do smaku szałwią (ja użyłam suszonej, ale świeża będzie jeszcze lepsza – trzeba ją dodatkowo umyć i posiekać) i odrobiną soli.
- Gotowe risotto polać na talerzu olejem rzepakowym.
Skomentuj