Przepisy, śniadanie / kolacja

Pudding chia z płatkami owsianymi i brzoskwiniami

Omnomnom, taki pudding to meega pyszne śniadanko, zaręczam! Robi się bardzo prosto i szybko, właściwie wystarczy składniki dzień wcześniej zalać mlekiem, a rano tylko przygotować owoce. Sam pudding z chia jest za mało treściwy na początek dnia, dlatego polecam wersję z dodatkiem płatków. Spokojnie można użyć innych płatków, na przykład jaglanych, jak ktoś jest na diecie bezglutenowej. Jednak warto pamiętać, że owsiane mają najwięcej wartości odżywczych. No, ale już koniec o kwestiach żywieniowych, zapraszam po przepis. Mam nadzieję, że znajdą się chętni na takie cudo ?.

 

 

Składniki:

na 1 sporą porcję lub 2 mniejsze np. na podwieczorek

  • 2 łyżki nasion chia (20 g)
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich (50 g)
  • 1 szklanka mleka (250 g)
  • 2 brzoskwinie (170 g)

 

Wykonanie:

  1. Poprzedniego dnia wieczorem wymieszać chia i płatki z mlekiem, zastawić do lekkiego napęcznienia na około 15 minut i jeszcze raz wymieszać. Wstawić na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia rano brzoskwinie umyć, usunąć pestkę i zmiksować na mus. Część musu wymieszać z puddingiem, a resztę wyłożyć na wierzch.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pudding chia z płatkami owsianymi i brzoskwiniami
Autor:
Opublikowano: