…czyli jakich chorób i problemów zdrowotnych można uniknąć odżywiając się prawidłowo:
- miażdżyca
- nadciśnienie tętnicze
- niedokrwienna choroba serca
- zawał serca
- udar mózgu
- cukrzyca typu 2
- niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
- marskość wątroby
- dna moczanowa
- otyłość
- niedożywienie
- nowotwory
- ostre i przewlekłe zapalenie trzustki
- niewydolność nerek
- kamica nerkowa
- kamica pęcherzyka żółciowego
- niedokrwistość
- osteoporoza
- osteomalacja
- krzywica
- uchyłkowatość jelita grubego
- zaparcia
- biegunki
- osłabienie odporności
- choroba Parkinsona
- choroba Alzheimera
- próchnica zębów
- niedoczynność tarczycy
- opóźnienie wzrostu i rozwoju u dzieci
- zaburzenia płodności
- kretynizm
- osłabienie mięśni
- szkorbut
- beri-beri
- pelagra
- zmiany zapalne na skórze i języku
- wady wrodzone u noworodków
- przedwczesne porody
- kurza ślepota
- zaburzenia krzepliwości krwi
- …
Dużo? O to mi właśnie chodziło. Chciałabym, żeby sama długość tej listy była pewnego rodzaju przestrogą. Wypisałam najróżniejsze rzeczy, na które odżywianie ma mniejszy lub większy wpływ. Mogą być one skutkiem nieprawidłowego spożycia energii, wody, białka, tłuszczów, węglowodanów, błonnika, alkoholu, witamin, składników mineralnych. Żywność jest źródłem bardzo wielu składników (ponad 80!), dlatego też ich wpływ na zdrowie jest tak duży i zróżnicowany. Nie jest to bynajmniej pełna lista, raczej pewien zarys, ale starałam się zamieścić na niej najważniejsze potencjalne choroby i problemy zdrowotne, które można sobie (bądźmy szczerzy) zafundować na własne życzenie źle się odżywiając.
Według danych z wykładów takich chorób jest ponad 80 – to, że ta liczba pojawia się po raz drugi, nie jest błędem, tylko zbiegiem okoliczności. Całkiem trafnym.
Na liście mogłaby też się znaleźć pozycja „śmierć” jako konsekwencja niektórych z tych chorób. Według danych GUS w 2012 roku choroby układu krążenia były przyczyną 46% zgonów. Do tego dochodzą choroby nowotworowe, więc na pewno ponad połowę Polaków zabija niewłaściwe odżywianie.
Według danych stąd (na rok 2010) przedstawia się to następująco (zaokrągliłam wartości):
- niedokrwienna choroba serca – 27%
- udar – 14%
- rak jelita grubego – 4%
- choroby wątroby – 3%
- cukrzyca – 2%
- rak żołądka – 2%
- nadciśnienie tętnicze – 2%
- choroby nerek – 2%
- i jeszcze kilka innych – w sumie ponad 62%
Dlatego prawidłowe odżywianie jest takie ważne! Pozwala uniknąć wielu chorób, cieszyć się dobrym zdrowiem, a jako że „w zdrowym ciele zdrowy duch” także samopoczuciem. Należy się zdrowo odżywiać od najwcześniejszych lat życia, wpajać zasady dzieciom. Młodzi ludzie często nie zwracają uwagi na to, co jedzą i nie zmieniają złych nawyków dopóki nie zmusi ich do tego stan zdrowia (a i wtedy różnie z tym bywa…). I to jest ogromny błąd! Zdrowe odżywianie to inwestycja długoterminowa, na przyszłość. Podobnie jest z tymi chorobami. Też nie rozwijają się z dnia na dzień, tylko „pracuje się” na nie przez wiele lat.
Prawidłowe odżywianie może zastąpić niejedno lekarstwo,
ale żadne lekarstwo nie zastąpi prawidłowego odżywiania.
Jak wiadomo łatwiej jest zapobiegać niż leczyć, dlatego zachęcam do zmiany złych zachowań żywieniowych. Nie traktujmy swojego żołądka jak kosza na śmieci, zwracajmy większą uwagę na to, co jemy i jak jemy. To zaprocentuje w przyszłości! Musimy jeść, żeby żyć, a jakość tego, co jemy przekłada się na jakość naszego życia.
Żywność może być lekarstwem, niestety bardzo niedocenianym zarówno przez lekarzy, jak i pacjentów…
Zdjęcie w nagłówku: Designed by Freepik
Skomentuj