Pieczone ziemniaki

Chrupiące, aromatyczne, pyszne. Polecam amatorom frytek jako dużo zdrowszą alternatywę. Dobrze sprawdzają się w przypadku dzieci-niejadków. Ale uwaga, bo takich pieczonych ziemniaków zazwyczaj zje się więcej niż gotowanych – co ma swoje zalety i wady – bo takie dobre.



Wymieszane przyprawy
Składniki:
  • ziemniaki
  • przyprawy:
    • sól
    • pieprz
    • mielona słodka papryka
    • czosnek granulowany
    • zioła prowansalskie



Wykonanie:

  1. Nastawić wodę na ziemniaki. Zanim się zagotuje, ziemniaki obrać, jak są bardzo duże, przekroić na pół. Wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody i gotować 10 minut.
  2. W tym czasie nastawić piekarnik na 200°C z termoobiegiem i grzałką górną. Wymieszać ze sobą przyprawy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ziemniaki odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie wymieszać z przyprawami (najlepiej potrząsając przykrytym garnkiem), wyłożyć na blachę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut. Jeżeli się nie rumienią można włączyć opcję opiekacza – zależy od piekarnika.

Świetny element obiadu

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.