obiad, Przepisy, śniadanie / kolacja

Pasta z bakłażana, papryki i pomidorów

Smaki dojrzałego lata zmiksowane na pastę, którą można wykorzystać na kanapki, jako sos do makaronu, nadzienie do naleśników albo co kto sobie życzy. Bardzo proste składniki, bardzo proste wykonanie, a pastę można wykorzystać na wiele różnych sposobów, doprawić w różny sposób uzyskując zróżnicowane efekty. Proporcje składników też można dobrać według własnego gustu. Ja podrzucam pomysł, a Wy wykonajcie, jak Wam się podoba ?.

 

 

Składniki:

  • bakłażan
  • papryka
  • pomidory
  • cebula
  • olej rzepakowy
  • sól
  • opcjonalnie: koncentrat pomidorowy, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, tahini

 

Wykonanie:

  1. Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posolić z obu stron, zostawić na około 15-20 minut.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem.
  3. W tym czasie pomidory sparzyć, obrać, pokroić, dorzucić do cebuli i dalej dusić od czasu do czasu mieszając. Paprykę umyć, pokroić i dodać na patelnię.
  4. Plastry bakłażana opłukać, odsączyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Warzywa dusić aż zmiękną, początkowo pod przykryciem, potem odkryć i odparować nadmiar wody.
  5. Następnie przełożyć do jakiegoś naczynia albo pojemnika blendera i zmiksować. Można zmiksować na gładko albo zostawiając większe kawałki (osobiście wolę z kawałkami). Z powrotem przełożyć na patelnię i mieszając odparować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  6. Wystudzić, dodać olej, przyprawić według własnego gustu albo na ciepło wymieszać z makaronem, odrobiną oleju, przyprawami, posypać parmezanem, wegańskim parmezanem, płatkami drożdżowymi etc.

 

Wersja kanapkowa z dodatkiem tahini.

Jako sos do makaronu, a całość posypana płatkami drożdżowymi.