Smaki dojrzałego lata zmiksowane na pastę, którą można wykorzystać na kanapki, jako sos do makaronu, nadzienie do naleśników albo co kto sobie życzy. Bardzo proste składniki, bardzo proste wykonanie, a pastę można wykorzystać na wiele różnych sposobów, doprawić w różny sposób uzyskując zróżnicowane efekty. Proporcje składników też można dobrać według własnego gustu. Ja podrzucam pomysł, a Wy wykonajcie, jak Wam się podoba ?.
Składniki:
- bakłażan
- papryka
- pomidory
- cebula
- olej rzepakowy
- sól
- opcjonalnie: koncentrat pomidorowy, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, tahini
Wykonanie:
- Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posolić z obu stron, zostawić na około 15-20 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem.
- W tym czasie pomidory sparzyć, obrać, pokroić, dorzucić do cebuli i dalej dusić od czasu do czasu mieszając. Paprykę umyć, pokroić i dodać na patelnię.
- Plastry bakłażana opłukać, odsączyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Warzywa dusić aż zmiękną, początkowo pod przykryciem, potem odkryć i odparować nadmiar wody.
- Następnie przełożyć do jakiegoś naczynia albo pojemnika blendera i zmiksować. Można zmiksować na gładko albo zostawiając większe kawałki (osobiście wolę z kawałkami). Z powrotem przełożyć na patelnię i mieszając odparować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Wystudzić, dodać olej, przyprawić według własnego gustu albo na ciepło wymieszać z makaronem, odrobiną oleju, przyprawami, posypać parmezanem, wegańskim parmezanem, płatkami drożdżowymi etc.
Wspaniała pasta i ile zastosowań. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej. Już niedługo ukaże się jej podsumowanie 😉