Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo proste i szybkie ciasteczka owsiane z bakaliami. Bez dodatku cukru i tłuszczu, sklejone i delikatnie „posłodzone” dojrzałymi bananami. Z dodatkami można dowolnie kombinować – ja wykorzystałam rodzynki, goji i nasiona słonecznika. Idealne ciasteczka do zabrania na drugie śniadanie albo dłuższą wędrówkę.
Mam też dla Was coś EKSTRA!! Wymyśliłam ten przepis na pewien konkurs i żeby było ciekawiej napisałam go w formie wierszyka ?. Nie udało mi się nic wygrać, ale szkoda by było, żeby się zmarnowało, więc wrzucam też przepis w formie wierszyka. Może zachęci to dzieci do zrobienia i potem zjedzenia fajnych, zdrowych ciasteczek?
Składniki:
na 18 ciasteczek
- 200 g płatków owsianych górskich
- 2 dojrzałe banany (240 g)
- 30 g rodzynek
- 30 g słonecznika
- 20 g jagód goji
- Piekarnik nastawić na 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Banany obrać i dokładnie rozgnieść. Rodzynki i jagody goji wypłukać pod bieżącą wodą.
- W misce wymieszać płatki, rodzynki, słonecznik i goji. Dodać banany i dokładnie wymieszać. Można zostawić masę na parę minut, żeby się lepiej skleiła.
- Lepić ciasteczka i układać na blasze do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia.
Ciekawy przepis. 🙂
Zapraszam na swojego bloga. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
Fantastyczny wierszyk!! – u mnie by Pani wygrala:) Ciasteczka bardzo smakowicie wygladaja, na pewno wyprobuje ten przepis.
Hahaha, dziękuję serdecznie! 🙂
Życzę smacznego! Pozdrawiam!