II śniadanie / podwieczorek, Przepisy

Owsiane ciasteczka z rodzynkami, goji i słonecznikiem + wierszyk

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo proste i szybkie ciasteczka owsiane z bakaliami. Bez dodatku cukru i tłuszczu, sklejone i delikatnie „posłodzone” dojrzałymi bananami. Z dodatkami można dowolnie kombinować – ja wykorzystałam rodzynki, goji i nasiona słonecznika. Idealne ciasteczka do zabrania na drugie śniadanie albo dłuższą wędrówkę.

Mam też dla Was coś EKSTRA!! Wymyśliłam ten przepis na pewien konkurs i żeby było ciekawiej napisałam go w formie wierszyka ?. Nie udało mi się nic wygrać, ale szkoda by było, żeby się zmarnowało, więc wrzucam też przepis w formie wierszyka. Może zachęci to dzieci do zrobienia i potem zjedzenia fajnych, zdrowych ciasteczek?

 

 

Składniki:
na 18 ciasteczek

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 2 dojrzałe banany (240 g)
  • 30 g rodzynek
  • 30 g słonecznika
  • 20 g jagód goji

 

Wykonanie:
  1. Piekarnik nastawić na 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Banany obrać i dokładnie rozgnieść. Rodzynki i jagody goji wypłukać pod bieżącą wodą.
  3. W misce wymieszać płatki, rodzynki, słonecznik i goji. Dodać banany i dokładnie wymieszać. Można zostawić masę na parę minut, żeby się lepiej skleiła.
  4. Lepić ciasteczka i układać na blasze do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia.