II śniadanie / podwieczorek, Przepisy

Jogurtowy pudding chia z kaki

Dzisiaj mam banalny przepis na pyszny i bardzo zdrowy deser z nasionek szałwii hiszpańskiej. Są one bardzo uniwersalne i pasują do wszystkiego. Lubię je łączyć z jogurtem naturalnym, ponieważ wtedy pudding ma fajną, gęstą i kremową konsystencję. Jako dodatek wykorzystałam coraz łatwiej dostępne w naszych sklepach kaki. Dojrzały owoc jest pysznie słodki, więc otrzymujemy rozkoszny dla podniebienia deser bez dodatkowego cukru. Kaki jest bogate w β-karotenkryptoksantynę o właściwościach przeciwutleniających oraz luteinę zeaksantynę, które korzystnie wpływają na oczy. Zatem smacznego i na zdrowie!

 

 

 

Składniki:
na 2 porcje

  • 1 średnie opakowanie jogurtu naturalnego (250 g)
  • 5 łyżek mleka 1,5% (50 g)
  • 4 łyżki nasion chia (40 g)
  • 1 dojrzałe kaki (250 g)

 

Wykonanie:

  1. Jogurt wymieszać z mlekiem i chia, odstawić na 10-15 minut i ponownie dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
  2. Kaki umyć, można obrać ze skórki ale niekoniecznie i zmiksować. Wyłożyć na pudding z chia.