Gotowana kukurydza – słodka i chrupiąca. Przyrządzenie jej jest banalnie proste i ekspresowe. Kluczową kwestią w temacie „jak gotować kukurydzę”, jest, ile czasu ją gotować. Wypraktykowany przeze mnie idealny czas to 8 minut. Nie jest wtedy ani za twarda ani za miękka – po prostu pysznie chrupiąca. Oczywiście można ten czas dostosować do własnych preferencji, ale generalnie powinien on mieścić się w przedziale od 5 do 10 minut. Nie więcej, a już na pewno nie 30 minut i dłużej – taka dosłownie „wygotowana na śmierć” kukurydza wcale nie jest smaczna, więc i po co tracić na to czas? Kwestia druga to dodawanie soli albo cukru do wody. Ja tego nigdy nie robię i naprawdę nie ma takiej potrzeby (a podobno jak się kukurydzę posoli to twardnieje – nigdy tego nie sprawdziłam, bo mi żal kukurydzę marnować ?). I na koniec kwestia z czym taką kukurydzę podać? Według mnie sama w sobie jest tak smaczna, że dodawanie do niej czegokolwiek może wyjść tylko na gorsze.
Wykonanie:
- Kolby kukurydzy oczyścić z liści i włókien. Można je gotować w całości albo przełamać (tak, przełamać, nie przekroić) na pół.
- W tym czasie zagotować wodę (bez żadnych dodatków). Kukurydzę wrzucić na gotującą się wodę i od momentu ponownego zawrzenia gotować 8 minut – według mnie jest to idealny czas.
- Wyjąć, lekko wystudzić i zjeść albo wykorzystać do jakiejś potrawy.
Skomentuj