Przepis tak banalny, że się zastanawiałam, czy w ogóle jest sens go publikować ?. Ale chciałam się z Wami podzielić tym prostym acz bardzo fajnym pomysłem. To taka wariacja na temat „nocnej owsianki” – czyli wieczorem mieszamy różne składniki, a rano voilà mamy gotowe śniadanie! Bardzo praktyczne rozwiązanie, szczególnie dla osób, którym rano totalnie brakuje czasu, taką owsiankę z chia można też wygodnie zabrać na wynos bez obaw, że coś się rozleje. Bo ma gęstą „budyniowatą” konsystencję, płatki owsiane i chia wchłaniają dużo wody z mleka i jogurtu. Do tego jest sycąca, pełna składników odżywczych, daje energię na długie godziny. Z wersjami smakowymi można eksperymentować do woli, ja uwielbiam ponadczasowe połączenie jabłek z cynamonem i rodzynkami ?.
Składniki:
na 2 porcje
- 100 g płatków owsianych górskich
- 1 duże jabłko (200 g)
- 4 łyżki chia (40 g)
- 2 łyżki rodzynek (20 g)
- opakowanie 250 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mleka (250 g)
- cynamon do smaku (ja lubię dużo ?)
Wykonanie:
- Jabłko pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Skomentuj