dodatki, Przepisy

Guacamole

Guacamole to meksykańska pasta na bazie awokado. Ja ją przygotowuję w trochę „spolszczonej” wersji – z sokiem z cytryny zamiast z limonki, a natkę kolendry zamieniam na natkę pietruszki. Myślę, że mimo takich zmian nie traci na swojej pyszności ?.

W guacamole bez wątpienia najważniejsze jest awokado. Musi być na tyle miękkie, żeby bez problemu dało się miąższ oddzielić od skórki przy pomocy łyżeczki, a następnie rozgnieść widelcem na dosyć gładką pastę. Dojrzałe awokado przy naciśnięciu palcem nie wraca do poprzedniego kształtu, ale też nie jest zbyt miękkie, nie rozciapuje się. Nie może być przejrzałe – bez plam i przebarwień na skórce (i tym samym wewnątrz miąższu).

Awokado szybko ciemnieje, więc najlepiej zjeść od razu całe przygotowane guacamole. Można zrobić je z połowy awokado – zostawić połówkę z pestką, a miąższ skropić sokiem z cytryny.

 

 

 

Składniki:

na ok. 8 porcji (tj. 8 kanapek)

  • 1 dojrzałe awokado (140 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (10 g)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (10 g)
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • ⅓ łyżeczki soli (2 g)

 

Wykonanie:

  1. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ wyjąć łyżeczką i rozgnieść widelcem.
  2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
  4. Jeść bezpośrednio po przyrządzeniu np. z razowym chlebem i pomidorem. Pycha!

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Guacamole
Autor:
Opublikowano: