gazpacho-1

Gazpacho z mozzarellą

Pogoda w tym roku oszalała, a podobno wentylatory w kilka upalnych dni rozeszły się jak świeże bułeczki i sklepowe półki święcą pustkami. Lato mamy iście afrykańskie, ale ja kulinarnie postanowiłam pozostać na naszym kontynencie i przygotować pyszną zupę rodem z gorącej Hiszpanii. Mowa oczywiście o gazpacho – hiszpańskim chłodniku. Przyznam szczerze, że do tej pory nigdy go nie jadłam, ale na pewno od teraz na stałe zagości w moim letnim menu. Szczególnie w wyjątkowo upalne dni, gdyż poza tym, że jada się go na zimno, to jeszcze w ogóle nie trzeba nic gotować. Uff!

Odmian i rodzajów gazpacho, z tego, co udało mi się zorientować jest wiele. Ja przygotowałam wersję z dużą ilością pomidorów i ogórków. I w ogóle z samych warzyw, a po zmiksowaniu konsystencja na tyle mi odpowiadała, że nie dolewałam żadnej wody. Postanowiłam wzbogacić moją zupę w pełnowartościowe białko, więc dodałam do niej pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Komponuje się idealnie! Na pewno będę jeszcze kombinować z innymi składnikami i ich proporcjami.

Więc komu gorąco, temu gazpacho! ?

 

 

Składniki:

na 3 porcje

  • 3 duże pomidory (600 g)
  • 1,5 ogórka szklarniowego (300 g)
  • 1 duża papryka (200 g)
  • 1-2 ząbki czosnku (5-10 g)

Dodatki:

  • mozzarella (użyłam mozzarelli light o zawartości tłuszczu 8,5%)
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ewentualnie pokrojone pomidory / papryka / ogórki

 

Wykonanie:

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Ogórki umyć, obrać, pokroić na kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać.
  2. Warzywa dokładnie zmiksować (można dolać wody; ja nie dodawałam). Można dodać oliwę podczas miksowania lub/i użyć ją do polania. Doprawić odrobiną pieprzu.
  3. Dobrze schłodzić w lodówce.
  4. Mozzarellę pokroić w kostkę. Gazpacho na talerzu posypać mozzarellą, można udekorować warzywami użytymi do zupy i polać oliwą. Podawać np. z pieczywem – dobrze będzie się komponować ciabatta, ziołowa bagietka albo podpieczony na suchej patelni chleb posmarowany czosnkiem.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Gazpacho z mozzarellą
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 komentarze

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.