deser, Porównania, Przepisy

Fasoello

Postanowiłam zrobić, powiedzmy, „konkurencyjną wersję” dobrze zapewne znanych kokosowych kuleczek. Jako bazę wykorzystałam (jak po nazwie można się domyślić)… fasolę. Tak, fasolę. Białą (inny kolor by przecież nie pasował). I uprzedzając wszelkie wątpliwości informuję, że nie czuć smaku fasoli. Serio! Proponuję próbować masę podczas robienia (próbować, nie wyjadać połowy ☺), bo ilość erytrolu jest pod mój smak, a jestem przyzwyczajona do mało słodkich rzeczy, więc można dać go trochę więcej. W końcu ma być smacznie, a i tak moje Fasoello dostarcza prawie 3 razy mniej kalorii niż  „sklepowy oryginał”. I ma jeszcze wiele więcej zalet! Ma znaaacznie krótszy skład, jest bezglutenowe, spokojnie mogą je jeść osoby z alergią na białka mleka krowiego, soję, migdały (może kiedyś zrobię Fasoello z migdałami w środku, ale nie tym razem) czy weganie. Przyjemność robienia, przyjemność jedzenia – zachęcam do próbowania!

 

 

Składniki:

na około 24 kuleczki Fasoello

  • 100 g suchej białej fasoli
  • 3 łyżki erytrolu (30 g)
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (45 g)

 

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczyć przez około 8-12 godzin. Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować aż będzie miękka (około 1-1,5 godziny). Odpowiednie ugotowanie fasoli jest kluczowe w tym przepisie! Fasolę zostawić do ostudzenia bez odcedzania. Dopiero gdy wystygnie dokładnie odcedzić.
  2. Erytrol zmielić w młynku na puder. Wiórki zmielić do konsystencji mąki (zostawiając 3-4 łyżki wiórków do obtoczenia). Fasolę zmiksować na gładką masę, dodać erytrol i zmielone wiórki. Dokładnie wymieszać. Formować kulki i obtaczać w pozostałych wiórkach.
  3. Polecam jeść po schłodzeniu. Przechowywać w lodówce.

 

 

Porównanie wartości odżywczych dla 1 kuleczki Rafaello i Fasoello:

Produkt Energia [kcal] Białko [g] Tłuszcze [g] Tłuszcze nasycone [g] Węglowodany [g] Cukry [g] Błonnik [g]
Rafaello 63 0,7 4,9 3,0 3,8 3,3 b.d.
Fasoello  23 1,0  1,3  1,0  3,1  0,3 1,1
Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Fasoello
Autor:
Opublikowano: