Postanowiłam zrobić, powiedzmy, „konkurencyjną wersję” dobrze zapewne znanych kokosowych kuleczek. Jako bazę wykorzystałam (jak po nazwie można się domyślić)… fasolę. Tak, fasolę. Białą (inny kolor by przecież nie pasował). I uprzedzając wszelkie wątpliwości informuję, że nie czuć smaku fasoli. Serio! Proponuję próbować masę podczas robienia (próbować, nie wyjadać połowy ☺), bo ilość erytrolu jest pod mój smak, a jestem przyzwyczajona do mało słodkich rzeczy, więc można dać go trochę więcej. W końcu ma być smacznie, a i tak moje Fasoello dostarcza prawie 3 razy mniej kalorii niż „sklepowy oryginał”. I ma jeszcze wiele więcej zalet! Ma znaaacznie krótszy skład, jest bezglutenowe, spokojnie mogą je jeść osoby z alergią na białka mleka krowiego, soję, migdały (może kiedyś zrobię Fasoello z migdałami w środku, ale nie tym razem) czy weganie. Przyjemność robienia, przyjemność jedzenia – zachęcam do próbowania!
Składniki:
na około 24 kuleczki Fasoello
- 100 g suchej białej fasoli
- 3 łyżki erytrolu (30 g)
- ½ szklanki wiórków kokosowych (45 g)
Wykonanie:
- Fasolę namoczyć przez około 8-12 godzin. Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować aż będzie miękka (około 1-1,5 godziny). Odpowiednie ugotowanie fasoli jest kluczowe w tym przepisie! Fasolę zostawić do ostudzenia bez odcedzania. Dopiero gdy wystygnie dokładnie odcedzić.
- Erytrol zmielić w młynku na puder. Wiórki zmielić do konsystencji mąki (zostawiając 3-4 łyżki wiórków do obtoczenia). Fasolę zmiksować na gładką masę, dodać erytrol i zmielone wiórki. Dokładnie wymieszać. Formować kulki i obtaczać w pozostałych wiórkach.
- Polecam jeść po schłodzeniu. Przechowywać w lodówce.
Porównanie wartości odżywczych dla 1 kuleczki Rafaello i Fasoello:
Produkt | Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Tłuszcze nasycone [g] | Węglowodany [g] | Cukry [g] | Błonnik [g] |
Rafaello | 63 | 0,7 | 4,9 | 3,0 | 3,8 | 3,3 | b.d. |
Fasoello | 23 | 1,0 | 1,3 | 1,0 | 3,1 | 0,3 | 1,1 |
O boże już się za to biorę, jestem skrytą fanka kokosa! Zajrzyj tutaj, może wpadnie Ci w oko mój przepis, a ja się biorę za to rafaello i z chęcią podzielę się wrażeniami! http://zdrowie-nie-fraszka.blogspot.com/2015/08/serniczek-kokosowy-na-zimno.html
Bardzo się cieszę i czekam na wrażenia! Gratuluję przesympatycznego bloga! Zapraszam do siebie po więcej przepisów, a jak masz ochotę, to zapraszam też na moje profile na Google+ i Facebook'u.
Czy można w tym przypadku wykorzystać gotową fasolę w puszce np marki Bonduelle?? Tylko wiadomo, że potrzeba by jej około 200 g
Fasola w puszce zawiera dodatek soli, co może zepsuć smak. Trzeba by ją dokładnie wypłukać. Wtedy na 1 puszkę potrzeba około 2 łyżek erytrolu i 1/3 szklanki wiórków, chociaż akurat w tym przepisie proporcje składników można dostosować do swojego gustu – najlepiej dosypywać stopniowo i próbować.
Pozdrawiam!
Fantastyczne! Uwielbiam Raffaello, ale unikam ze względu na kalorie. Pani przepis jest fantastyczny! Smak świetny, skład i kaloryczność ok, zabrakło mi jedynie migdałka w środku, pewnie następnym razem dołożę do co którejś kuleczki, żeby była niespodzianka 🙂 Pyszne! Bardzo dziękuję i pozdrawiam!
Bardzo się cieszę, że smakuje! 😀 Można migdała do środka włożyć, oczywiście 🙂 Pozdrawiam serdecznie!