Dzisiaj w Warszawie spadł pierwszy tej jesieni śnieg. Zbliża się zima. A jak na zewnątrz temperatura spada, to rośnie ochota na aromatyczne, korzenne potrawy. Dlatego też przygotowałam przepis na dyniowe ciasto z rozgrzewającymi przyprawami. Dochodziłam do tego przepisu metodą prób i błędów i za „magicznym” trzecim razem się udało. I to jakie! Co prawda nie wypada się chwalić, ale jest genialne! Lekkie dzięki dużej ilości dyni, bez dodatku tłuszczu, delikatnie wilgotne, z wyraźnym smakiem i aromatem przypraw. Radzę użyć do tego ciasta dynię odmiany Hokkaido (jak na zdjęciach), która bardziej zwarty miąższ i piękny intensywnie pomarańczowy kolor. Serdecznie polecam to ciasto i życzę smacznego!
Składniki:
na 12 niewielkich kawałków
- 1,5 szklanki purée z dyni Hokkaido (450 g)
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 jajka kl. L (180 g)
- 70 g ksylitolu
- 70 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- po ¼ łyżeczki mielonych goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku aż będzie miękka – około godziny. Wystudzić. Opcjonalnie można oddzielić miąższ od skórki, ale w przypadku dyni Hokkaido nie jest to konieczne, a za to dosyć kłopotliwe ?. Zmiksować na purée (nie musi być bardzo gładkie) i odmierzyć 1,5 szklanki albo odważyć 450 g.
- Piekarnik nastawić na 170°C. Rodzynki przepłukać pod bieżącą wodą, orzechy posiekać, mąkę wymieszać z przyprawami.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając ksylitol. Przy pomocy łyżki wymieszać z purée z dyni i żółtkami, następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i orzechy i jeszcze raz wymieszać.
- Masę przełożyć do formy do pieczenia (u mnie silikonowa średnicy 20 cm; natomiast metalową formę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec do lekkiego zrumienienia (około 40-45 minut, jeżeli ciasto jest wyższe to dłużej).
jesienne dyniowe przysmaki – pyszności 🙂
Czy można zamiast mąki dodać np. kaszy jaglanej lub innej?
Mąka skleja to ciasto, więc można mąkę zamienić na inną, ale kasza tutaj się nie sprawdzi.